Gaew, Ville, leipomo ja aamukahvit
Koko Koh Changin reissun mielenkiintoisin tuttavuus oli ehkä leipomo-kahvilaansa isännöivä Ville (pikkukuvassa Gaew’n kanssa).
Villen tarina on sikäli erikoinen, että ensimmäisen kerran Koh Changilla käytyään mies tuli sen jälkeen saarelle ns. tositarkoituksella kohta pari vuotta sitten aikomuksenaan katsastella ”mihin sitä oikein rupeaisi”.
– Aikajänne tässä toki on vähän pidempi. Pandemian aikana ei tullut käytyä koko Thaimaassa ollenkaan, mutta reilu vuosi sitten tässä avattiin, kun tämä paikka löydettiin ja sen jälkeen on aamuisin leivottu, kuppila avattu alkuun kahdeksalta, mutta nyttemmin yhdeksältä ja toimitettu leipää muuallekin kuin oman kuppilan asiakkaille, Ville kertoo.
Tarina on sikäli erikoinen, että bisnesmahdollisuuksia tutkiessaan suomalaismies löysi elämänkumppanin thaimaalaisesta Gaew‘sta, jolla oli entuudestaan kokemusta niin leipomoyrittämisestä kuin kahvilankin pitämisestä.

– Se oli aikamoinen yhteensattuma. Minulla oli aikomus jonkinlaista yritystoimintaa täällä aloittaa ja hänellä puolestaan oli kokemusta minua kiinnostavasta alasta. Sitten kun vielä toisistammekin tykättiin, niin tässä sitä nyt ollaan, Ville kertoo.
En malta olla kysymättä kumpi yritystoiminnan haaroista kannattaa paremmin. Leipomo vai kuppila?
– No jos rahoja lasketaan, niin kyllä se ilman muuta kuppila on, koska meillä käy hyvin aamiaisasiakkaita, mutta toisaalta ne tulevat siksi, että meillä leipomon ansiosta on tuoretta patonkia ja muitakin leipomotuotteita aamuisin tarjolla, joten go figure, Ville kertoo.
Café & Restaurant Meetingin leivonnaiset ovat muidenkin suosiossa kuin vain Meetingin omien aamiaisasiakkaiden.

– Viedään tässä lähialueella emännän leipomuksia muihinkin paikkoihin, Ville avaa aika vaatimattomasti.
– Täällä Koh Changilla toimii 3-4 muutakin leipomoa ja uutena tulokkaana meidän markkinaosuutemme ei vielä ole mitenkään merkittävä, mutta emännän kokemuksen ja tuttavapiirin ansiosta meillekin on jotain jalansijaa täällä kertynyt.
Haastattelumme aikana Meetingiin kerääntyy koko ajan enemmän ja enemmän suomalaisia miehiä. Ville tuntee jokaisen etunimeltä.
On selvää, että Koh Changin suomalaiset, etenkin Klong Praon alueella asuvat, ovat ottaneet paikan omakseen. Iltapäivällä noin neljän maissa joku tilaa kaljan, toinen ottaa viskin, kolmas syö eräänlaista pizzapatonkia. Päivän askareet on tältä maanantailta tehty.
Aika hyvä sijainti teillä, totean.
– Joo. Meillä kävi tämän suhteen melkoinen tuuri, Ville sanoo, mutta kyllä tässä melkoinen remontti piti tehdä, että saatiin paikat kuntoon.
– Parkkitilaa tässä on hyvin ja näkyvällä paikallakin tämä on.
– Seuraavaksi laitetaan nuo terassin kaiteet uusiksi. Metallia ne ovat, mutta aivan läpimätiä. Saatiin hyvä tarjous paikalliselta yrittäjältä ja nyt laitetaan kaiteet uusiksi ja toinen baaritiski siihen yhteyteen.
Pitkin keskustelumme kulkua ovat jotkut paikan ”kantapeikoista” osallistuneet siihen. Meetingissä se tuntuu jotenkin luonnolliselta. Tänne tullaan tapaamaan ihmisiä.

– Hyvä siitä tulee, kun laitat korkeat baarijakkarat tuohon kadun puolelle, joku sanoo.
Mainitsen Villelle, etten näe Suomen lippua missään. Suomalaisessa ravintolassa.
– Etkä näe jatkossakaan, Ville ilmoittaa topakasti.
– Kyllähän se lippu kertoisi suomalaisille, että nyt ollaan suomalaisessa paikassa, mutta samalla se on omiaan karkoittamaan muita kansallisuuksia pois. Tänä päivänä meillä käy paljon esimerkiksi thaimaalaisia asiakkaita. Aamiaisella. Ollaan tietoisesti tehty tämmöinen vähän neutraalimpi valinta.

– Sen verran voisi ehkä vihjata Suomeen ja suomalaisiin päin, että laittaisi vaikka lonkerotölkkejä johonkin näkyvälle paikalle, hän virnistää.
Missään vaiheessa ei tullut kysyttyä Villen ikää, mutta se kävi täysin selväksi, että nuorella yrittäjällä on selkeä liikeidea ja konsepti, joka ilmiselvästi toimii. Location, location and location, sanovat englanninkieliset kiinteistönvälittäjät toimivien myyntikohteiden kolmesta tärkeimmästä ominaisuudesta.
Sekin puoli on Meeting Café & Restaurantin kohdalla hyvässä kunnossa.
0 comments