+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Maha Sarakhamin provinssissa sijaitsevassa Ban Don Noin kylässä on keksitty aivan uudenlaista käyttöä bambukoreille, joissa yleensä säilytetään riisiä.

Kekseliäästi rakennelluista Mor Lam -nimisistä nukeista on tullut niin suosittuja, että keksintö sai Sisäministeriön vuosittain myöntämän OTOP -palkinnon, joka myönnetään vuoden innovatiivisimmalle ns. One Tambon, One Product -tuotteelle. Palkinnon ideana on kannustaa syrjäseutujen yrityksiä kehittelemään tuotteita, jotka houkuttelevat turisteja ja tuovat sitä kautta seudulle niin työpaikkoja kuin matkailutulojakin.

Voittajatuotteiden pitää heijastaa provinssille tunnusomaisia piirteitä ja elämäntyyliä niin, että ulkopuolinenkin huomaa, kuinka provinssissa eletään. Tämänvuotisen palkinnon jakaa neljä kylää Maha Sarakhamissa.

Nukketeatterikäytössä mustakaapuiset ohjaajat operoivat nukkeja mustaa taustaa vasten. Matkamuistokäytössä tuo lienee tarpeetonta.

Mor Lam -nukkien suurimpana ansiona pidetään sitä, että kekseliään materiaalinsa ja tuotantotapansa lisäksi ne esittävät kylän perinnetansseja tanssivia ja perinnesoittimia soittavia hahmoja. Perinnesoittimista mainittakoon erityisesti eräänlainen huuliharppu nimeltään Khaen.

Hahmojen keksijänä pidetään Ban Don Noin kylällä syntynyttä ja kasvanutta Preecha Karunia, joka vuonna 2014 perusti seudulle nukketeatterin nimeltä Dek Thewada. Suomennettuna nimi tarkoittaa nuoria enkeleitä.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: