+358 44 986 6396
toimitus@thaimaansuomalainen.com

Noin 70 ukrainalaista, lähinnä naisia ja lapsia, on löytänyt turvapaikan Kala Samui -hotellista Maretin alueelta Koh Samuin saarella.

Hotellin omistaja Supachai Pongchabapnapa kertoo avanneensa koronaviruksen aikaan suljettuna olleen hotellinsa kaikki 38 huonetta ukrainalaisille, joiden kotimatka on viivästynyt sodan vuoksi. Supachai kertoo ajatelleensa, että suljettuna olleen hotellin voi ihan hyvin avata humanitäärisistä syistä apua tarvitseville ukrainalaisille. Hotellissa ei muita asukkaita ole ja yö neljän tähden hotellissa maksaa ukrainalaiselle sotapakolaiselle vain 200 bahtia (n. 5,50 €).

– Onhan se parempi kuin ei yhtään mitään. Ei tässä voittoa tavoitella, mutta saapahan hotellin henkilökunta palkkansa. Heilläkin kun on perhe elätettävänä, Supachai sanoo.

Noin parin kuukauden ajan hotellissa asuneet ukrainalaiset tekevät etätöitä minkä suinkin pystyvät. Valtaosa heistä ei koskaan ennen ole käynyt Thaimaassa ja Supachai toivoo eleellään olevan vaikutusta siihen, millainen kuva ukrainalaisille jää Thaimaasta sekä thaimaalaisista ihmisistä. Ehkä nämä ukrainalaiset vielä jonakin päivänä palaavat Koh Samuille tavallisina turisteina?

Kaikki voittavat kuviossa, jossa ukrainalaiset saavat majoituksen, hotellin henkilökunta palkkansa, lähiseudun tori- ja kulkukauppiaat asiakkaita sekä vielä yrittäjäkin ilmaista mainosta.

– He toivovat pääsevänsä kotiin viiden kuukauden kuluessa, mutta voi siihen pidempäänkin mennä.

Supachain mukaan ukrainalaiset elelevät hyvin hiljakseen eivätkä juurikaan vaivaa hotellin henkilökuntaa. Songkranin aikaan pidettiin hotellissakin pienet juhlat. Thaimaalainen ruoka ja hedelmät näkyivät maistuvan ukrainalaisille, jotka enimmäkseen syövät omia eväitään hotellin tiloissa. Yhdet hautajaisetkin on hotellilla vietetty, kun 28 -vuotias ukrainalaisnainen kuoli yllättäen aivoverenvuotoon. Läheisen Wat Khongkharamin temppelin apotti hoiti hautajaisjärjestelyt.

Yksi hotellin työntekijöistä kertoo ukrainalaisten olevan erittäin helppoja vieraita.

– Käyvät välillä vähän torilla ostoksilla ja keittelevät ruokiaan omissa oloissaan, hän kommentoi.

Songkranin aikaan järjestetty juhla toi vähän lohtua koti-ikävään.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: