+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Pui ja Marko tapasivat toisensa Jomtienilla kolmisen vuotta sitten ja se olikin sitten menoa. Intensiivisen seurustelurupeaman jälkeen pari päätyi naimisiin ensin Suomessa reilu vuosi sitten ja marraskuussa 2015 myös thaimaalaisin menoin Puin kotikylällä Nakhon Ratchasimassa.

Tapaan Puin työpaikallaan, joka on Kouvolan Veturi -liikekeskuksessa sijaitsevassa muotiliikkeessä.

– Mitäs me nyt sitten tehdään, kysyy nainen englanniksi, sillä suomen kieli on vielä vähän hakusessa vaikka opintoja onkin asian eteen tehty ja asiakaspalvelukieli on työpaikalla suomi.

Ehdotan kulman takana sijaitsevaa Sinuhen kahvilaa, jonka kaikkein syrjäisimmässä pöydässä taustamelu on sen verran siedettävissä lukemissa, että nauhoittaminen onnistuu. Jostain ilmestyy paikalle myös Puin ensi syksynä koulunsa aloittava poika.

Kollegat. Pui suomalaisen työkaverinsa Enni Jaatisen kanssa muotiliikkeen aamuvuorossa.
Kollegat. Pui suomalaisen työkaverinsa Enni Jaatisen kanssa muotiliikkeen aamuvuorossa.

Suomi – enemmän kuin uskalsin toivoa

– Minun nimeni on Pinyapha Häkkinen ja tulin Suomeen ensimmäisen kerran noin puolitoista vuotta sitten. Suomea olen opiskellut kahdeksan kuukauden ajan ja töitä löysin parisen kuukautta sitten, hän aloittaa.

– Elämä Suomessa on mukavaa etenkin nyt, kun minulla on oma työpaikka, oma auto, jolla kulkea työpaikan ja kodin väliä ja alan pikku hiljaa ymmärtää, mitä ympärilläni puhutaan. Asumme mieheni Markon ja poikani kanssa omakotitalossa Korialla ja ilokseni poikakin on saanut paljon kavereita jalkapalloharrastuksensa ansiosta. Se on hyvä, sillä koulut alkavat ensi syksynä.

– Kouvolan seudulla asuu aika paljon thaimaalaisia, joista joidenkin kanssa pidän yhteyttä ja joidenkin kanssa en. Se vähän riippuu siitä, missä ne asuvat ja millä aikatauluilla työskentelevät, Pui tarkentaa.

– Koulussahan me toki tapaamme hyvin usein. Ja marjassa. Tähän aikaan vuodesta kaikki kynnelle kykenevät thaimaalaiset ovat metsissä keräämässä ensin marjoja ja sittemmin sieniä.

Nakhon Ratchasimasta maailmalle

– Markon kanssa tavattiin Jomtienissa, kun hän ehdotti josko illallinen oikein noin herraseurassa olisi sen illan kantava ajatus ja kun muutakaan tekemistä ei ollut, niin minä suostuin. Alun perin olen kotoisin Nakhon Ratchasimasta. Tiedätkö sinä, missä se on?

Vastaan matkailleeni reilun kymmenen vuoden aikana Thaimaata sen verran ristiin rastiin, että myös Nakhon Ratchasima on tuttu paikka, joten Pui jatkaa tarinaansa:

– Ensimmäinen vierailu Suomeen oli joulun alla 2014, mutta tänne muutin vasta kesällä 2015. Työn löytäminen oli oikeastaan aika helppoa sen jälkeen kun ymmärsin alkaa opetella teidän kieltänne. Poika opiskelee samoja asioita nyt ja täytyy myöntää pojan osaavan suomea jo minua paremmin.

Pui Racing Team luottaa Mini Cooper -merkkiseen kalustoon. Perheen miesväki on enempi Mersu -miehiä.
Pui Racing Team luottaa Mini Cooper -merkkiseen kalustoon. Perheen miesväki on enempi Mersu -miehiä.

Kouvola on mukava ja rauhallinen

– Pidän Kouvolasta kovasti ja myöskin kouvolalaisista. Täällä on niin rauhallista, aivan toisin kuin Thaimaassa. Puhdasta ja siistiä. Suomessa on tullut reissattua sen verran, että Helsingissä olen käynyt aika useastikin ja Lahdessa, sillä siellä on Thai -tuotteisiin ja elintarvikkeisiin erikoistunut myymälä Vesijärvenkadulla. Seuraavaksi on menoa Tampereelle, jossa eräs minun Thaimaan -aikainen ystäväni asuu.

Eli näetkö itsesi myös tulevaisuudessa kouvolalaisena?

– Kyllä! Ehdottomasti. Minulla on meininki jossain vaiheessa avata oma kauneussalonki Kouvolaan ja paria paikkaa olenkin jo alustavasti käynyt katsomassa, mutta ehkä minä vielä vähän aikaa opiskelen suomea ennen oman yrityksen perustamista. Myös liiketilojen vuokrataso on aika korkea.

Oletko miettinyt Koriaa?

– Siellä olisi kyllä halvempaa, mutta ei juurikaan ihmisiä. Kouvola nyt kumminkin on tämän talousalueen keskustaajama, joten kaipa se on sittenkin Kouvola, jahka sopiva paikka täältä löytyy.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: