+358 44 986 6396
toimitus@thaimaansuomalainen.com

Thaimaan koronavirusrajoituksista päättävän CCSA:n tämänpäiväisestä (perjantai 20.5.) kokouksesta odoteltiin suuria päätöksiä, mutta toisin kävi.

Terveysministeriö oli pitkin viikkoa esitellyt CCSA:n kokoukseen vietävää suunnitelmaansa vihreitä provinsseja koskevien sääntöjen muuttamisesta. Kun ne alkuperäiset kolme vyöhykettä olivat liikennevalojen mukaan vihreä (ei koronarajoituksia), keltainen (joitain provinssikohtaisia koronarajoituksia) ja punainen (käytössä kaikki koronarajoitukset), tarvittiin keltaisen ja punaisen väliin jossain vaiheessa niiden välimuotona oranssi vyöhyke, joka oli eräänlainen puskuri punaisten ja keltaisten vyöhykkeiden välillä.

Koronatilanteen ollessa pahimmillaan, tuli kuvaan mukaan vielä tummanpunainen vyöhyke, jossa ei armoa annettu erilaisten rajoitusten suhteen. Matkustaminenkin oli kiellettyä tummanpunaisista vyöhykkeistä pois ja muista vyöhykkeistä tummanpunaisiin.

Pahimmillaan Thaimaan koronakartta näytti vuonna 2021 näinkin synkältä. Nyt on kartoilla 65 keltaista provinssia ja 12 sinistä.

Maan rajojen alkaessa avautua ja turistien palattua Thaimaahan tarvittiin turistialueille sinistä väriä lähinnä alkoholin myyntioikeuksia ja ravintoloiden aukioloaikoja ajatellen. Tässä vaiheessa ne vihreät vyöhykkeet katosivat jonnekin.

Terveysministeriön mukaan vihreiden vyöhykkeiden alueilla voisi nykytilanteessa paikallishallinnolla olla suuremmat valtuudet päättää rajoitusten poistamisesta ja esim. oman provinssinsa alueen yökerhojen, karaoke -baarien sekä muiden suljettuina olevien paikkojen avaamisista. Ehdotuksen mukaan peräti 14 provinssin oli määrä muuttua vihreiksi, 17 olisi pysynyt tai muuttunut sinisiksi ja loput 46 provinssia olisivat olleet keltaisia matkalla kohti väritöntä Thaimaata ja kotoperäistä tartuntatautia pandemian sijaan.

Ehdotusta lobattiin voimakkaasti vielä torstai-iltana 19.5, kun CCSA:n perjantaisen kokouksen asialistaa valmisteltiin. Lobbarit muistuttivat, että Thaimaan useaan kertaan jatkettu hätätilalakikin on jälleen päättymässä tämän kuukauden lopussa.

Nuo kasvottomat miehet tummissa puvuissaan alkavat tulla tutuiksi CCSA:n päättäjille.

Tämänpäiväisessä kokouksessaan CCSA Terveysministeriön ilmeiseksi pettymykseksi päätti kuitenkin ainoastaan koronavirustartunnoille altistuneiden ihmisten viiden päivän karanteenin purkamisesta. CCSA:n tiedottaja Taweesilp Visanuyothin kertoi  altistuneiden tulevan jatkossa olemaan velvollisia itse tarkkailla mahdollisia koronavirusoireitaan 10 vrk ajan altistumistilanteen jälkeen ja hakeutua testeihin, mikäli havaitsevat itsellään olevan esimerkiksi hengitysvaikeuksia.

Tartunnoille altistuneiksi määritellään ihmiset, jotka eivät käytä hengityssuojaimia, juttelevat jonkun koronatartunnan saaneen kanssa yli viiden minuutin ajan tai osuvat “tielle” näiden yskiessä tai niistäessä nenäänsä tai oleskelevat huonosti ilmastoiduissa tiloissa koronatartunnan saaneen kanssa yli puolen tunnin ajan.

– Ovat ne nämäkin koronarajoitusten purkamisia, tiedottaja perusteli.

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: