+66 8 2913 6399 | Suomi +358 44 986 6396
thaimaansuomalainen@gmail.com

Bangkokin kaupungin bussilinja nro 8 tuli aikoinaan kuuluisaksi holtittomasta ajosta, töykeästä palvelusta ja busseja kohdanneista onnettomuuksista.

Mikäli yhtään tunsit Bangkokissa asuvia ihmisiä, etenkin Memorial Bridgen ja Happy Landin välillä asuvia, niin he epäilemättä veivät sinut paikallisliikenteen linja-autovuoro 8:n kyytiin, jos erehdyit kysymään mitä nähtävää on siinä aidossa Bangkokissa. Siis siinä, jossa tavallinen Big Mangossa asusteleva working stiff elää arkeaan yrittäen tienata jokapäiväisen leipänsä.

Nyt on liikenneministeri Saksayam Chidchob viheltämässä peliä poikki Bangkokin ehkä kaikkein kuuluisimmalla bussireitillä. Hän aikoo poistaa nuo mustaa savua taivaalle tunkevat, meluisat, tärisevät ja rämisevät körhäkkeet ihmisiä kiusaamasta ja korvata ne uusilla sähköbusseilla 20.8. alkaen. Linjan nimikin on vaihdettu vanhasta kunnon kasista neutraalimpaan, hiljaisempaan, värittömämpään ja ennen kaikkea hajuttomampaan muotoon. Vai millaisia väristyksiä sinulle tulee linjasta, jonka nimi on 2-38?

Katoavaa kansanperinnettä keskellä Bangkokia.

Suomessa kun kuuluu olevan muotia käyttää sanontaa “isossa kuvassa”, niin todetaan mekin, että isossa kuvassa nyt tehtävät muutokset ovat välttämättömiä. Bangkokin kaduille on tulossa ensimmäisessä vaiheessa kaikkiaan 150 sähköbussia ilman laatua parantamaan ja energiaa säästämään.

Niistä säästöistä on esitetty kaikenlaisia laskelmia, mutta päästöistä sen sijaan ei ole mitään epäselvyyttä. Ei lähde sähköbussista kamalaa katkua, silmitöntä savua tai ärsyttäviä ääniä pysäkiltä lähdettäessä. Tehokkaampiakin nuo varmasti ovat.

Ne ensimmäisen vaiheen sähköbussit tulevat paikkaamaan niitä reittejä, joissa tilanne on päässyt kaikkein huonoimmaksi ja niinpä vanhat uskolliset kasibussit siirtyvät lopullisesti historiaan 20.8. Kaiken kaikkiaan Land Transport Department aikoo vuoden 2022 aikana tuoda Bangkokin liikenteeseen 1.000 sähköbussia. Lisäksi suunnitelmissa on koko 3.200 linja-auton kaluston vaihtaminen sähköisiksi parin lähivuoden aikana.

Muisto elää lähes yhtä vahvana kuin “Javan” muisto Isomäen jäähallissa. Kuinkahan vesikelpoisia ne uudet sähköbussit on?

Bangkokin raskaasti tappiollinen liikennelaitos sai äskettäin ison lainan kaluston uusimista ja käyttökulujen supistamista varten ja on rahojen turvin äitynyt näyttämään, että täältä pesee.

Mutta kyllä nyt meni lapsi pesuveden mukana.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: