+358 44 986 6396
toimitus@thaimaansuomalainen.com

Tämä kirjoitus on syntynyt pitkin syksyä jatkuneiden keskustelujen jälkeen. Keskustelujen aiheena on ollut bahtin kurssi ja niissä olen toiminut lähinnä kuuntelevana osapuolena, koska kertovana osapuolena on aina ollut joku rahoitusalan tai ulkomaankaupan ammattilainen.

Johtopäätöksenä näistä keskusteluista voidaan todeta talouselämän toimivan vähän eri pelisäännöillä kuin tavallinen kadunmies luulee.

Eräskin rahoitusalalla erittäin hyvin menestynyt ammattilainen kertoi menestyksensä salaisuudeksi sen, että hän seuraa tarkasti sijoittajaguru George Sorosin liikkeitä. Ja tekee sitten tasan päinvastoin kuin mitä Soros suosittelee.

– Katsos, kun Soros sanoo, että nyt on aika ostaa, niin se tarkoittaa sitä, että Soros itse tahtoo myydä. Hänen lausunnoillaan vain on alan piireissä sellainen painoarvo, että kun Soros sanoo “ostakaa”, niin apinalaumahan ostaa, ammattimies selitti tyhmemmälleen.

Thaimaan valtiontaloutta hyvin tunteva keskustelukumppani puolestaan muistutti minua Iiro Viinasen kuolemattomasta lauseesta, jonka mukaan “devalvaatio tulee vain minun kuolleen ruumiini yli”. Suomi devalvoi ensimmäisen kerran jo seuraavana päivänä ja tämä oli haastatteluhetkellä varmasti Viinasen tiedossa.

Valtioille on talouden vakaana pitäminen erittäin tärkeää ja esimerkiksi valuuttakursseilla spekulointi antaa keinottelijoille siivet. Siksi niistä ei juurikaan puhuta ja jos puhutaan, niin kiistetään kaikki mahdollisesti tulevat muutokset.

Pitkin syksyä olemme saaneet kuulla niin maailmanpankin maajohtajalta kuin thaimaalaisten rahalaitostenkin erityisasiantuntijoilta, ettei bahtin kurssille voi tehdä mitään.

Ei, vaikka Thaimaan viennin ehdoton ykköstuote, riisi, käy kaupaksi maailmalla ainoastaan siksi, ettei korvaavaa tuotantoa vielä löydy oikein mistään. Vietnamilainen riisi myydään kyllä ensin, mutta koko maailman tarpeisiin se ei millään riitä ja kiinalaisten tuottama riisi menee pitkälti kotimaisiin tarpeisiin.

Nyt, kun muissa riisinviejämaissa on herätty kasvattamaan tuotantoa, on kaikki näiden maiden kasvava riisinvienti jatkossa juuri Thaimaalta pois. Thaimaan on pakko tehdä pelkästään tälle asialle jotakin.

Toinen merkittävä tulonlähde Thaimaalle ovat turismista saatavat tulot. Vahvistuva bahti on johtanut nyt jo siihen, että esimerkiksi Phuketissa turismista saatavat tulot ovat pienentyneet, vaikka turistien määrä on kasvanut. Kaikki matkailualan ihmiset sanovat, että kehitys menee koko ajan niin väärään suuntaan kuin vain mennä voi. Suuret eurooppalaiset matkanjärjestäjät ovat jo huomanneet, että Välimeren alueen majoituskapasiteetti alkaa olla saman hintaista, paikka paikoin jopa halvempaa, kuin Thaimaankin. Tällekin asialle pitäisi matkailuväen mielestä jotakin tehdä ja pikaisesti.

Bangkok Postin talousasiantuntija Chartchai Parasukin mukaan oikein mikään seikka ei puolla bahtin nykyistä vahvuutta. Laajassa artikkelissaan reilu viikko sitten hän totesi bahtin vahvistumisen perustuvan lähes pelkkään illuusioon vakaasta taloudesta ja tämä on aiheuttanut valuutan nousukierteen. Parasukin mukaan Thaimaan talous ei ole läheskään niin hyvässä jamassa kuin mitä virallisten lukujen mukaan näytetään. Vasta lauantaina 21.12. Bangkok Post julkaisi hänen laatimansa artikkelin syvenevästä taantumasta yhdistettynä kiihtyvään inflaatioon.

Joten eipä hakata kiveen sitä, että “näin on ollut ja näin on oleva”, vaan katsellaan rauhassa, mitä kevät ja kesä tuovat tullessaan Thaimaan valuutalle. Varmaa on ainakin se, että tulevatkin riisisadot on pakko saada myytyä jonnekin.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: