+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Maatalousministeriössä on kehitelty laite, joka auttaa kookospähkinöiden kerääjiä kiipeämään itse puuhun.

Tähän saakka kookospähkinöitä on keräilty monella tilalla ihmistä huomattavasti ketterämpien apinoiden avulla, mutta uusi kiipeilyavustin tekee apinat tarpeettomiksi. Tämä siksi, että People for the Ethical Treatment of Animals (Peta) tuli vuonna 2020 julkaistussa raportissaan syyttäneeksi thaimaalaisia kookospähkinäviljelijöitä apinoiden hyväksikäytöstä ja vaatinut apinatyövoiman kieltämistä maataloudessa monessa muussakin maassa kuin Thaimaassa.

Maatalousministeriön virkamiesjohtoon kuuluva Rapeepat Chansriwong kertoi kiipeämiskoneen olevan vastaus Petan raportin kielteisiin vaikutuksiin Thaimaan kookospähkinäviennille.

– Paitsi, että thaimaalainen versio aiheesta on turvallisempi kuin intialaisten kehittelemä prototyyppi, meidän kiipijässämme on turvavyö, tuo nyt kehittelemämme kiipeilyavustin maatalouden jälleen yhden askeleen lähemmäs koneistumista Rapeepat aloittaa.

Tältä se näyttää käytössä. Thaimaalaiset tolppakengät?

– Laitteen paino on vain viisi kiloa ja sen avulla kiivetään puunrunkoa pitkin ylöspäin turvallisesti 14 senttimetrin sekuntivauhtia.

Tämä kehitys lienee osaltaan saman suuntaista kuin hevosten korvaaminen traktoreilla Suomen pelloilla joskus 1960 -luvun aikana ja taisivat ne lypsykoneetkin olla saman vuosikymmenien tuotoksia.

Uusia kiipeilyavustimia tuottaa Thaimaassa kolme tehdasta ja kaikki niistä kiinnostuneet ostajat voivat olla yhteyksissä Maatalousministeriön tutkimuskeskukseen puhelinnumerossa 02 579 2757.

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: