+66 8 2913 6399
thaimaansuomalainen@gmail.com

Kaakkois-Aasiassa jääkiekko on marginaalilaji, jota Thaimaassakin pelaavat lähinnä ulkomailta tulleet siirtolaiset. Kaikki 20 tai jotain…

Niinpä samaan aikaan, kun meillä tuijotetaan silmä kovana jääkiekon MM -kisoja, on Vietnamissa menossa täkäläinen urheilun suurtapahtuma SEA Games. Lyhenne tulee sanoista South East Asian Games, jonka puitteissa pöljä ulkomaalainenkin saa tutustua uusiin, eksoottisiin lajeihin.

Toki jalkapallo, yleisurheilu, uinti ja sulkapallo vetävät edelleen suurimmat katsojamäärät, mutta näiden lisäksi tarjolla on lajeja, joista moni ei koskaan ole kuullutkaan saati, että olisi näkemään päässyt. Näistä mainittakoon hyvänä esimerkkinä kisojen isäntämaassa harrastettu Vovinam, joka on paikallinen taistelulaji. Vovinamin perinteet yltävät vuoteen 1938, jolloin vietnamilainen Nguyen Loc ensimmäisen kerran esitteli kehittämänsä taistelumuodon. Vovinamin nimi merkitsee vietnamilaista taistelulajia. Sana Vo viittaa taistelulajeihin ja vinam Vietnamiin.

Tämä merenneito on räpyläuimari, finswimmer. Tässäkin lajissa kilpaillaan useammalla matkalla aivan normaalin uinnin tapaan ja kahdessa kategoriassa: kuvassa näkyvillä monoräpylöillä sekä tutummilla stereoräpylöillä. Meno on joka tapauksessa nopeampaa kuin perinteisin menoin uiskennellessa.

Vovinam jakautuu eri alalajeihin ja niinpä sitä voi harrastaa yksin tai taisteluparin kanssa joko aseilla tai ilman niitä. Kun mukaan lisätään vielä eri painoluokat, niin voit uskoa, että Soc Sonin urheiluhallissa taistellaan pitkään ja hartaasti kaikki 10 päivää, jonka kisat Hanoissa kestävät. Vietnam on luonnollisesti lajin mahtimaa, vähän niin kuin Suomi pesäpallossa, mutta haastajia löytyy mm. Myanmarista, Laosista, Kamputseasta ja Indonesiasta.

Toinen meille vähän oudompi taistelulaji on sellainen, jossa yksi ihminen puolustautuu kolmea hyökkääjää vastaan. Onkohan tuo joku takavuosina käytännön olosuhteiden muokkaama laji Kaakkois-Aasiassa?

Uutena lajina tämän vuoden SEA Gamesissa on Xiangqi, joka länsimaissa tunnetaan paremmin kiinalaisen shakin nimellä. Tänä vuonna miehet ja naiset pelaavat pelkästään normaalipelejä, mutta Xiangqia voidaan pelata myös pika- ja joukkuepelinä. Pelistä tarkemmin täällä.

Juontaneeko tämä kuva juurensa satojen vuosien päähän, jolloin kaksi kiinalaista kehitteli aikansa kuluksi lautapelin, jota voi pelata missä tahansa?

Palloilulajien puolella ovat kuningas jalkapallon lisäksi sulka- ja lentopallo kaikkein suosituimpia, mutta niiden lisäksi pelataan paljon peliä nimeltä Sepak Takraw, joka on yhdistelmä jalkapalloa, lentopalloa ja huippuvoimistelua. Pelistä lienee paikallaan todeta, että “kyllä varmana on paikat kipiänä pelin jälkeen”. Tämän jutun artikkelikuvassa ovat kiteytettynä ne olosuhteet, joissa lajin harrastaminen hyvin usein alkaa ja lopusta löytyvältä videolta voi katsoa, mitä se on huipputasolla. Toimituksen thaimaalaislähteiden mukaan lajin sääntöjä muutettiin jokunen vuosi sitten Thaimaan dominoitua lajia täysin ylivoimaisena useiden vuosien ajan.

SEA Games on nimensä mukaisesti Kaakkois-Aasian maiden välinen tapahtuma. Osallistujamaat ovat Brunei, Myanmar, Kamputsea, Itä-Timor, Indonesia, Laos, Malesia, Filippiinit, Singapore, Thaimaa ja Vietnam. Kisaisäntä vaihtuu vuosittain, mutta vuoden 2021 kisaisäntä Vietnam järjestää kisat tänä vuonna siksi, että vuoden 2021 kisat peruttiin koronaviruksen vuoksi.

Edellisten SEA Games -kisojen mitalirohmu oli Vietnam, 26 kultaa, 13 hopeaa ja 24 pronssia. Thaimaa pärjäsi vähintäänkin kohtuullisesti ollen mitalitaulukon neljäs 34 mitalillaan. Thaimaan mitalisaalis oli kisojen toiseksi suurin, mutta Malesialla ja Indonesialla oli enemmän kultamitaleja kuin Thaimaalla ja tämä pudotti Thaimaan taulukon kakkossijalta neljänneksi. Mitalitaulukon viides oli Filippiinit, joka Thaimaan tapaan keräsi enemmän mitaleita (30) kuin Malesia (29) ja Indonesia (20).

SEA Gamesissa kilpaillaan kaikkiaan 40 eri lajissa, joten riittänee, kun mainitaan vielä e-urheilun tulleen mukaan kisaohjelmaan vuonna 2019, jolloin Filippiinit osoittautui lajin mahtimaaksi. Kaiken muun oleellisen tiedon kisoista löydät netistä, joten eiköhän nämä SEA Gamesit ole Thaimaan Suomalaisen osalta taputeltu. Moneltakos se Suomi-Latvia -peli taas alkoikaan?

 

0 comments

You must be logged in to post a comment.

%d bloggers like this: