Kaikki alkoi siitä, kun Nicolas tuli kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Bangkokista käymään, kertoi lähtevänsä Suomeen jotain kahdeksan Bangkokin -vuoden jälkeen. Mietiskelimme, että tulevia yhteistyökuvioita silmälläpitäen hänen ehkä olisi tarvis saada käyntikortti ja thaimaansuomalainen.com -sähköpostiosoite. Tilasimme molemmat jo seuraavalla viikolla. Ei olisi pitänyt.

Aloitetaan niistä käyntikorteista. Tämä on nyt toinen kerta näiden vuosien aikana, kun näen thaimaalaisen pystyvän kehittämään painovirheen painovalmiiseen pdf -fileen. Miten se tapahtuu, sitä eivät tälläkään kertaa osanneet selittää, mutta niin vain oli Nicolaksen käyntikortteihin päätynyt meidän vanhan Mediatalomme lankapuhelinnumero! Amazing Thailand!, etten paremmin sano. Niistä ajoista on nimittäin jo sen verran monta vuotta, etten edes itse alkuun muistanut, mikä numero se oli. Onneksi korteissa oli myös Nicolaksen oma kännykkänumero, niin jätettiin sitten palauttamatta sopimalla, että Nicolas aina kortin antaessaan sanoo, että häntä kannattaa tavoitella tuosta jälkimmäisestä numerosta.

Samalla viikolla lähetin nettisivustomme ylläpitäjälle pyynnön lisätä yksi uusi sähköpostiosoite meidän @thaimaansuomalainen.com -osoitteidemme joukkoon. Sain vielä samalla viikolla vastaukseksi pitkän e-mailin, jossa puhuttiin jostain pääkäyttäjistä ja rajoitetuista käyttöoikeuksista ja Google -avaimista jne. Posti oli kyllä suomeksi kirjoitettu, mutta kun The Hosting Group on aikoinaan sen sivuston rakentanut ja siirtänyt joskus alle 10 vuotta sitten ne meille freelancerina töitä tehneelle tietokonemiehelle, joka ylläpiti sivustoamme pari vuotta ennen kuin siirsi kaiken tarvittavan tälle nykyiselle ylläpitäjälle. Toisin sanoen en eläissäni ole ollut meidän sivustomme pääkäyttäjä, minulla ei ole ollut mitään avaimia mihinkään enkä muutenkaan ole koskenut edes noihin mainosbannereihin. Minulla on kaikki nämä vuodet ollut vain se yksi ja ainoa salasana, jonka turvin olen päässyt päivittämään näitä juttuja. Muutaman muun ihmisen ohella.

Lähetin e-mailin Turun suuntaan, jossa kerroin tuon kaiken edellämainitun ja kysyin, että ettekö te siellä voisi nyt yhtä mailiosoitetta meille jatkaa. Sain kuulla heidän ostavan palvelun eräältä toiselta yritykseltä ja viestin mukana tuli nettisivuston osoite. Sivujen mukaan tämä firma toimi jossain Kuopion maisemissa. Menin sivuille ja klikkasin niiden ”ota yhteyttä” -painiketta ja sieltä vastattiinkin jo seuraavalla viikolla, että ”Kiitos yhteydenotostanne ja palataan asiaan lomien jälkeen”. Oli nimittäin Juhannus, ja koko Suomi säntäämässä kesälomille.

Ilmeisesti niiden kesälomien aikana oli tapahtunut jonkinlainen ”ohjelmansiirtoketjun mittaustauko”, kun sain tältä alihankkijalta sähköpostia, jossa pyydettiin meitä toimittamaan heille Google -avainta jne. Tämä tapahtui viime viikon alussa. Kerroimme uudestaan nyt kuopiolaisille, mitä turkulaisille jo kerran olimme kertoneet. Ei ole meillä.

Viime keskiviikkona huomasimme sivut kaatuneiksi ja otimme jälleen yhteyttä Kuopioon. Mitäs nyt tehdään?

Sieltä vastattiin, että joku reititys oli mennyt pieleen ja että ongelma oli jo korjattu. Päälle kysyivät sitten luottokortin numeroa ja sanoivat sen olevan ainoa tapa heidän laskuttaa meiltä jotain 69 euroa kuukaudessa jostain ihme virtuaalipalvelusta, josta en ikinä ollut kuullutkaan ja jota tuskin osaisin edes käyttää, vaikka varmasti ihan mielettömän pätevä ohjelma onkin. Minä vain en ole yhtä pätevä näiden ohjelmien kanssa.

Huomattuani, että nettisivut olivat kyllä taas näkyvissä, mutta mahdottomia päivittää en enää viitsinyt selitellä enempää vaan kysyin, että toimitaanko IT -alalla tosiaan niin, että yhtä yksinkertaista sähköpostiosoitetta viivytellään ensin pari kuukautta, kun sitä pitää pallotella kahden firman välillä ja sen jälkeen kaadetaan meidän nettisivut, tehdään niiden päivittäminen mahdottomaksi ja kaikki tämä maksaa 69 euroa/kk?

Vastausta ei täällä vielä ole näkynyt, mutta tänä aamuna huomattiin sivujen taas pelittävän normaalisti. Tehdään sitten tällä viikolla sellainen temppu näillä sivuilla, että palataankin jo sunnuntaina arkeen.

Muumilaaksossa oli aikoinaan Taikatalvi, mutta MaijaGizmolla todella taianomainen kesä.

Muumilaaksossa oli aikoinaan Taikatalvi, mutta MaijaGizmolla todella taianomainen kesä.

Share →
%d bloggers like this: