Hallitus on antanut määräyksen maksaa kalastajien sekä muiden meren antimista elävien työntekijöiden palkat pankkiin. Tämä tarkoittaa sitä, että myös Myanmarista, Kamputseasta ja Vietnamista Thaimaahan töihin tulleet ihmiset saadaan thaimaalaisen palkkaturvan piiriin.

Määräyksen tarkoituksena on lisätä palkanmaksun läpinäkyvyyttä, tehdä loppu kalastuslaivoille vangittujen siirtotyöläisten pakkotyöstä ja alipalkkauksesta sekä, mikä pahinta, joissain tapauksissa täydellisestä palkattomuudesta. YK:n alaisen Maailman työjärjestön (ILO) edustaja Supavadee Chotikajan vahvisti uutistoimisto Reutersille Bangkokissa torstaina 8.3, että määräystä aletaan panna täytäntöön huhti-toukokuun aikana ja että toimeenpanoa valvoo Thaimaan kansallinen kalastajien liitto, The National Fisheries Association of Thailand.

Uudistuksen myötä kaikki ulkomailta Thaimaahan tulleet kalastajat, ravustajat, perkaajat ym. tulevat saamaan uuden työsopimuksen, jossa on kirjallisesti määritelty työehdot sekä työstä maksettava palkka.

– He (ulkomailta tulleet kalastajat) voivat olla ulkomaalaisia, mutta ihmisoikeudet pitää sentään kaikilla olla, kertoi työvoimaministeriötä tiedotustilaisuudessa edustanut Jarin Jakkaphak.

Thaimaan kalastuselinkeino on viime aikoina ollut tapetilla mm. laivoilla niin yleisestä huumeiden käytöstä johtuen. Lisäksi viime vuosina tehdyissä tarkastuksissa on löydetty ihmiskaupan uhreja, suoranaista orjuutta, väkivaltaa ja maksamattomia palkkoja. Lehdistölle jaetussa ILO:n raportissa todetaan väärinkäytösten juuri palkkojen maksamisessa tai maksamatta jättämisessä olevan vaikea todentaa niin kauan kuin palkat maksetaan käteisellä.

Joillekin tämä on koti, työpaikka ja myös ainoa vapaa-ajan viettoympäristö.

Joillekin tämä on koti, työpaikka ja myös ainoa vapaa-ajan viettoympäristö.

– Eihän kouluttamaton ihminen mitenkään voi tietää kuinka paljon hänellä on palkkaa sisällä, mitä hänen palkastaan on vähennetty tai kuinka paljon palkkaa yleensäkään pitäisi tulla, ellei palkan maksamisen yhteydessä esitetä minkäänlaista palkkalaskelmaa, totesi ILO:n toinen edustaja Jason Judd tiedotustilaisuudessa.

– Ikinä ennen en ole nähnyt mitään näin sekavaa systeemiä, hän jatkoi.

Noin 600.000 alalla toimivasta työntekijästä yli puolet on ei-thaimaalaisia. Heidän keskimääräisen ansiotasonsa kuuluisi olla 9.980 bahtia kuukaudessa, mutta käytännössä se toteutuu valitettavan harvoin työnantajan pidättäessä ainakin osan palkasta mitä ihmeellisimmin perustein. Lisäksi on tapauksia, joissa osa palkasta menee yksityiselle “työnvälittäjälle”.

Ensimmäisenä askeleena kohti pankkitilejä ja niille maksettavia kuukausipalkkoja on kouluttamattomalle työvoimalle alettu opettaa pankkiautomaattien käyttöä.

– Tässä on vielä aika pitkä tie kuljettavana, mutta ainoastaan näin voidaan varmistaa reilu palkanmaksu ja leikata kaiken maailman välimiehet pois näistä kuvioista, Judd sanoi.

Share →
%d bloggers like this: