Jo aiemmin olemme kertoneet, että Pattayan U-Tapaosta rakennetaan kansainvälistä lentokenttää. Nyt suunnitelmat ovat entisestään laajentuneet.

Thaimaan teollisuusalueiden hoidosta ja kehityksestä vastaava Industrial Estate Authority of Thailand kertoo budjetoineensa 200 miljardia bahtia (n. 5,2 miljardia euroa) U-Tapaon lentokentän läheisyyteen nousevan teollisuusalueen tarpeisiin. Nimi Aerotropolis on yhdistelmä lentokenttää, infrastruktuuria ja talousaluetta kuvaavista sanoista.

Suurin piirtein tältä siellä näyttää nyt.

Suurin piirtein tältä siellä näyttää nyt.

IEAT:n johtaja Veerapong Chaiperm kertoi Bangkok Postille johtamansa laitoksen pyrkivän luomaan koko Eastern Seabord -aluetta palvelevan ”talousportin”, joka toteutuessaan on tuova runsaasti uusia työpaikkoja ja vaurautta niin Pattayan kuin Rayonginkin talousalueille. Tarkoitusta varten on lentokentän lähistöltä varattu 30.000 raita (4.800 ha) maata.

Suunnitelmissa on sijoittaa alueelle vähintään 30 suurta kv. teollisuusyritystä seuraavan 10 vuoden aikana. Thaimaan viranomaiset ovat jo nyt alkaneet priorisoida toimialoja, joiden edustajia alueelle haetaan. Näitä ovat mm. hybridi- ja sähköautojen valmistajat, elektroniikkateollisuus, bioenergia ja robottiteknologia. Lentokentän matkustajamäärien uskotaan nousevaan 15 miljoonaan vuodessa jo lähimmän viiden vuoden aikana ja 30 miljoonaan sitä seuraavan viiden vuoden aikana. Vertailun vuoksi: Helsinki – Vantaan lentoaseman matkustajamäärä vuonna 2016 oli 17,1 miljoonaa matkustajaa.

Mutta ei pelkkä teollisuusalue ja lentokenttä vielä mihinkään riitä. Kaikkien noiden lentomatkustajien ja alueella työskentelevien ihmisten pitää myös päästä alueelle sekä sieltä pois. Siksi myös teiden tekoon on luvassa merkittäviä satsauksia, joista on luvassa tarkempaa tietoa sitten, kun niitä aletaan toteuttaa. Johtaja Chaiperm huomauttaa tietöiden olevan sangen helppoa, nopeaa ja halpaa hommaa kokonaisiin lentoasemiin ja teollisuusalueisiin verrattuna.

Jotain tällaista on luvassa.

Jotain tällaista on luvassa.

Share →
%d bloggers like this: