Vaikka sakkorangaistuksia työluvattomista työntekijöistä ollaankin alentamassa, tulee yrittäjien muistaa, että luvattoman työvoiman käytöstä rapsahtaa sakkoja jatkossakin aina 100.000 bahtiin saakka.

Thaimaan työvoimaministeriön tiedottajan mukaan hallitus saisi tiistaina 27.2. hyväksyttäväkseen lakiesityksen, joka alentaa laittoman työvoiman käytöstä koituvia sakkoja 400.000 – 800.000 bahtista 10.000 – 100.000 bahtiin, kertoo Bangkok Post. Lehden mukaan aiemmat ankarat sakkorangaistukset oli aikanaan laadittu valheellisin lupauksin maahan työvoimaa hankkivia epärehellisiä yrittäjiä vastaan, mutta nyttemmin lakia on tarvetta lieventää mm. ASEAn -lakien vuoksi.

Mikäli sama työnantaja palkkaa työluvatonta työvoimaa toistuvasti, nousee sakon suuruus 50.000 – 200.000 bahtiin yhtä laitonta työntekijää kohti ja vankilaakin saattaa työnantajalle tulla maksimissaan vuoden verran. Lisäksi toistuvista rikkomuksista voi saada jopa kolmen vuoden karenssin edes luvallisen ulkomaalaisen työvoiman värväykseen. Uuden lain henki on aiempaa enemmän sellainen, että ulkomaalaisia saa toki ottaa töihin, mutta heidän lupa-asioistaan tulee huolehtia asianmukaisesti.

Uusi laki tulee parantamaan ulkomaalaisen työntekijän oikeusturvaa myös siten, että mikäli työnantaja ei pidä kiinni työntekijälle lupaamistaan työehdoista, voidaan työnantaja tuomita jopa 10 vuodeksi vankilaan sekä 600.000 – 1.000.000 bahtin suuruisiin sakkoihin jokaista työntekijää kohden teon törkeydestä riippuen. Vastaisuudessa kaiken ulkomaalaistyövoiman käyttöä varten tarvitaan lupa työvoimatoimistolta (Department of Employment) ja mikäli lupaa ei löydy, on rangaistus puoli vuotta vankeutta ja/tai 100.000 bahtia sakkoa.

Edelleen tulee työnantajalle olemaan kiellettyä vähentää ulkomaalaisen työntekijän palkasta mitään ylimääräisiä kuluja. Kuittien perusteella voi esimerkiksi terveydenhoitokuluja toki vähentää mutta ei enempää kuin korkeintaan 10 % työntekijän kuukausiansiosta.

Laiton ulkomaalainen työntekijä?

Laiton ulkomaalainen työntekijä?

Share →
%d bloggers like this: