Kun täällä Thaimaassa katselee englanninkielisiä tv -kanavia, esimerkiksi Universal tai SyFy, niin ei voi välttyä tunteelta, että nyt meitä viedään.

Esimerkiksi Universal mainostaa joitain amerikkalaissarjoja termein Live from the U.S tai ainakin Same day as in the U.S. ja samaan näkyy ryhtyneen ainakin SyFy. Mietitäänpä hetki, mitä se oikeasti tarkoittaa.

Kello on New Yorkissa tasan 12 tuntia jäljessä Bangkokiin verrattuna. Länttä kohti mennessä tulee aikaeroa Los Angelesiin vielä enemmän. Siellä ovat New Yorkia vielä kolme tuntia jäljessä, eli kun kello Bangkokissa on esimerkiksi tänään sunnuntaina 8.40, niin Hollywoodin elokuva- ja tv -studioilla on lauantai-illan Prime time eli paras katseluaika vasta alkamassa. Jos minä nyt avaisin meidän television Universal -kanavalta, niin takuulla en näe mitään sikäläistä viikonlopun katsojamagneettia kuten vaikka Conan O’Brien showta, vaan takuuvarmasti jonkun uusinnan, joka voi olla parhaassa tapauksessa viitisen vuotta vanha Law & Order ja huonoimmassa aikuisten askarteluohjelma nimeltään A Minute to Win It.

images

No entä sitten, voi joku kysyä. Ketä kiinnostaa?

Siinäpä se juuri onkin: Ei niin ketään. Siis taalainmaalla nämä ohjelmat, joita meille täällä “viimeisimpänä hottina” markkinoidaan. Aikaero yksin takaa sen, että meille näytetään pelkkää halpatuotantoroskaa silloin, kun meillä on Prime time tai vaihtoehtoisesti jonkun laadukkaamman sarjan viime tuotantokauden tuotoksia. Jos me ihan oikeasti näkisimme uusimmat osat esimerkiksi sarjasta Shades of Blue, niin New Yorkissa kun on paras katseluaika ja ko. sarja siellä luonnollisesti on Prime timessa, niin meillä sitä pitäisi nousta katsomaan aamuseitsemän – kahdeksan korvilla. Näin ei kuitenkaan tapahdu ja niinpä meilläkin katsellaan aamuisin Thaimaan Aamu-TV:tä, josta sentään saa aina välillä ihan hyvää, Suomea koskevaa materiaalia tällekin sivustolle.

Toinen kummallisuus, Same day as in the U.S. puolestaan kertoo meille sen, että samana päivänä meille aikaeron vuoksi tarjoillaan korkeintaan aamuyön, aamun ja aamupäivän ohjelmia Yhdysvaltain aikaa. Jo iltapäivän ensimmäinen tunti Trumpin Amerikassa vie thaimaalaiskatsojan seuraavan vuorokauden puolelle, joten ilmeisesti nämä lapsellisimmat “kauhusarjat” SyFyllä tai Universalin Grimm ja The Librarians ovat juuri niitä. TV -viihdettä, joka on tarkoitettu lähinnä koululaisille, jotka isän kotiintuloa ja äidin laittaman päivällisen valmistumista odotellessa pysyvät poissa pahanteosta saadessaan katsella itseään kiinnostavia ohjelmia. Meillä Thaimaassa tätä riemua piisaa sitten aamuyöstä meidän aikaa.

Unknown

Näiden kanavien elokuvatarjonnasta vielä sen verran, että tänä talvena on “kansainvälisistä suurtuotannoista” nähty King Kong ainakin neljästi, Jason Bourne- ja Scorpion King -elokuvasarjat nekin muutamaan kertaan jne. Kuinkahan usein niitä vaihdetaan? Tai ehkä ne vaihtelevat niitä keskenään? Pysy kanavalla, niin saatat nähdä jotain uuttakin joskus!

On ne ovelaa porukkaa, nämä kansainvälisten markkinavoimien edustajat. Saavat meidätkin uskomaan, että heidän tarjoamansa vanha roska on jotenkin hienoa. Ei taida näilläkään keisareilla juurikaan vaatteita olla.

Share →
%d bloggers like this: