Meihin otetaan lähes viikottain yhteyttä Suomesta ja kysellään työmahdollisuuksista Thaimaassa. Koska emme enää jaksa vastata jokaiselle erikseen, niin julkaisemme tässä tällä hetkellä voimassa olevia säädöksiä ja linkitämme tämän jutun vastauksena kaikkiin tiedusteluihin tästä eteenpäin.

Jotta ulkomaalainen voisi laillisesti tehdä töitä ja oleskella Thaimaassa tulee hänellä olla voimassa oleva viisumi ja työlupa. Viisumin saa kaikkein kätevimmin siten, että tulee ensin maahan vaikkapa kolmen kuukauden turistiviisumilla ja menee heti maahan saavuttuaan johonkin paikalliseen viisumitoimistoon ja kertoo, että pitkä viisumi ja työlupa pitäisi jostain saada. Vuoden viisumia näkyy olevan halvimmillaan tarjolla hintaan 12.000 bahtia ainakin Pattayan alueella, mutta sen työluvan kanssa onkin sitten jo vähän mutkikkaampaa.

Kaksi tapaa hankkia työlupa

Ulkomaalaisen työluvan saannin perusehtoina on, että hän osaa jotain sellaista, mitä thaimaalainen ei pysty tekemään tai että hänellä on oma yritys, jossa yhtä työlupaa kohti pitää olla 2.000.000 bahtia omaa pääomaa ja neljä thaimaalaista töissä. Mikäli yritys haluaa kaksi ulkomaalaisen työlupaa ovat vastaavat luvut 4.000.000 bahtia ja kahdeksan thaimaalaista työntekijää. Näistä syistä niitä hommia kannattaa kysellä suuremmista yrityksistä luokkaa Nokia tai Kone.

Työlupa suuryrityksen työntekijälle

Isot yritykset hoitavat suomalaisrekrytointinsa yleensä verkkosivujen kautta. Esimerkiksi Finnairin verkkosivuilta löytyy kohta “avoimet työpaikat”, joita silmäilemällä näkee, millaisia hommia Finnairilla juuri sillä hetkellä on tarjolla ja missä. Tietoa Thaimaassa toimivista suomalaisyrityksistä lähtisin itse hakemaan jostain Thaimaa Suomi -kauppakamarin verkkosivuilta. Sieltä luulisi löytyvän niiden jäsenluettelon. Kun katsotaan sitä erityisosaamista, jonka perusteella työlupa sitten aikanaan myönnetään, nousee suomen kielen osaaminen aika usein avainasemaan, koska kaikki eivät voi olla ydinfyysikoita. Suuret yritykset hoitavat yleensä työntekijänsä puolesta tälle tarpeelliset viisumit ja työluvat sekä ainakin avustavat asunnon hankinnassa. Kannattaa kuitenkin aina muistaa, että työlupa on Thaimaassa aina työpaikkakohtainen eikä henkilökohtainen. Mikäli vaihdat työpaikkaa, tarvitset uuden työluvan.

Kimmo on koulutukseltaan kokki/baarimestari ja työlupa omaan ravintolaan järjestyi helposti, kun työllistettiin neljä thaimaalaista.

Kimmo on koulutukseltaan kokki/baarimestari ja työlupa omaan ravintolaan järjestyi helposti, kun työllistettiin neljä thaimaalaista.

Työlupa omaan yritykseen

Oman yrityksen perustaminen on monelle se ainoa mahdollisuus saada työlupa, sillä vaikka olisit kuinka ammattitaitoinen kirvesmies, autonasentaja, maalari tai autonkuljettaja, niin karvas totuus on, ettet sinä niillä eväillä työlupaa kenenkään palvelukseen saa, sillä kaikki nuo hommat ovat sellaisia, mitkä thaimaalainenkin voi tehdä. Mikäli suomalainen ammattitaitoinen kirvesmies perustaa oman remonttifirman, joka työllistää neljä thaimaalaista, on tilanne kuitenkin aivan toinen. Jos meininki on tehdä remontti- tai aliurakointihommia thaimaalaisella työvoimalla pohjoismaisille asiakkaille, niin firmassa pitää olla joku, joka puhuu asiakkaan kanssa samaa kieltä ja tuntee pohjoismaalaiset rakentamisstandardit, jotka poikkeavat thaimaalaisista hyvinkin paljon. Se on vahva työluvan myöntöperuste. Oman firman perustaminen hoituu noin 35.000 bahtilla, siihen päälle business -viisumi ja työlupa ehkä toiset 35.000 bahtia ja yleensä hakemus otetaan käsiteltäväksi sen jälkeen, kun sinulla on näyttää kolmen kuukauden ajalta firmasi neljästä thaimaalaisesta työntekijästä maksetut sosiaaliturvamaksut. Firmasi toimiala saattaa vaikuttaa käsittelyaikoihin hyvinkin paljon. Itselläni meni aikoinaan media-alan yritykseni kanssa työlupaprosessissa kahdeksan kuukautta.

Maikalla on majatalo, jossa käy paljon suomalaisia asiakkaita. Henkilökunta on thaimaalaista, mutta jonkun talossa on osattava suomeakin.

Maikalla on majatalo, jossa käy paljon suomalaisia asiakkaita. Henkilökunta on thaimaalaista, mutta jonkun talossa on osattava suomeakin.

Pari varoituksen sanaa

Thaimaan sotilashallinto on ottanut maassa oleskelevan  ulkomaalaisen työvoiman tehotarkkailuun heinäkuusta 2014 alkaen. Nyt on väärin mahdollinen aika minkäänlaiselle kikkailuille näissä työlupa- ja viisumiasioissa. Kun alusta alkaen toimit lakien ja asetusten mukaan, on sinulla jatkossakin paljon helpompaa. Täällä on viime viikkojen aikana ollut koko ajan kasvava määrä ulkomaalaisia, jotka nyttemmin tutkivat omia viisumivaihtoehtojaan erittäin tarkaan. Ja muista: Sakot maksavat aina paljon enemmän kuin asiansa osaavan viisumitoimiston palvelut.

 

Share →

6 Responses to Töihin Thaimaahan

 1. Janne says:

  Taisi mennä heri alussa väärin. Turistiviisumilla ei voi hakea businessvisuumia eikä työlupaa. Maahan on tultava jo non b viisumilla

 2. A Juhana Keronen says:

  Olen itse aikoinani turistiviisumilla tähän maahan tullut ja vaihtanut sen businessviisumiksi. Homma käy niin, että ainakin sinun passin on käytävä Laosissa tai Malesiassa sitä vaihtoa tehtäessä. Kyllä ne viisumitoimistoissa tietävät, miten se hoidetaan.

 3. Vesa says:

  Pitääkö paikkansa että turisti visalla saa tehdä “etätöitä” eli jos meillä on toimisto Thaimaassa jossa teemme myyntiä Suomeen puhelimen/netin välityksellä?

 4. -mt- says:

  Turistiviisumilla et saa tehdä töitä. Jos tekee niin parempi kun ei jää kiinni niistä hommista nykyhallinnon kanssa. :)

 5. Holger says:

  Kuvassa on muutama majatalon pitäjä !

  Onko tuolla Mikillä työlupa, vai mitä tää kirjoitus tarkoittaa ?

 6. Kalevi virtanen says:

  Thaimassahan on sotatila, joten mitä vaan voi tapahtua, pistetään kaikki ulkomaalaiset keskitysleireille

%d bloggers like this: