Kanchanaburin ”tiikeritemppeli”, The Tiger Temple, on hyvä esimerkki siitä, kuinka ahneus toisinaan ohittaa alkuperäiset hyvät aikomukset.

Tämä Sai Yokin alueella Kanchanaburin provinssissa sijaitseva temppeli oli aikoinaan yksi Thaimaan turismin vetonauloista, jonka viehätys kääntyi laskusuuntaan vuonna 2016, kun temppeli joutui luopumaan matkailuvalteistaan: kaikkiaan 137 tiikeristä.

Huippuvuosinaan temppeli ansaitsi matkailutuloja noin 100 miljoonaa bahtia (n. 2,5 meur.) vuodessa, kun kaikkialta Thaimaasta sekä ulkomailta tulleet matkailijat halusivat otattaa itsestään valokuvan tiikerien kanssa ja valokuvata munkkeja ulkoiluttamassa tiikeriä kaulapantaan kiinnitetyn hihnan kera. Aivan kuten normaali ihminen ulkoiluttaisi koiraa!

Vuonna 2015 alkoivat viranomaiset vastaanottaa kyselyitä ja ilmiantoja epäillyistä eläinsuojelulain rikkomuksista sekä suoranaisesta eläinten kauppaamisesta, joko osissa tai kokonaisena. Temppelistä oli vuoden 2015 aikana kadonnut ainakin kolme tiikeriä ja lisäksi siellä myytiin matkamuistoina tiikerin kynsiä, hampaita sekä tiikerinnahasta tehtyjä talismaneja.

Viranomaispiireissä alettiin epäillä temppelin pitävän voiton tuottamista eläintensuojelua tärkeämpänä ja mm. pyrkivän kaikin keinoin saamaan tiikereitä parittelemaan kannan lisäämiseksi ja myytävien tuotteiden määrän kasvattamiseksi.

Kaikki tämä johti lopulta vuonna 2016 toteutettuun ratsiaan, jonka seurauksena temppelistä poistettiin kaikki tiikerit ja niille etsittiin uudet sijoituspaikat. Näin ”tiikeritemppeli” tuli menettäneeksi vahvimman matkailuvalttinsa – tiikerit. Kävijämäärät kääntyivät välittömästi laskuun.

Onhan siellä edelleen eläimiä, yksi leijona, peuroja, riikinkukkoja, puhveleita jne, mutta eivät ne 137 tiikerin jälkeen oikein jaksa sysätä satunnaista matkailijaa.

Vaikka temppeli saakin kyläläisiltä ruoka-apua jäljelle jääneille eläimille, ei se riitä niiden kunnolliseen ruokkimiseen, vaan vähät kävijät ovat saaneet huomata ”suojeltavien” eläinten olevan silminnähden laihoja. Jopa nälkiintyneen oloisia.

Tiikeritemppeli on tarjonnut eläimille suojaa vuodesta 1994 alkaen, jolloin sinne tuotiin ensimmäinen orpo tiikerinpentu. Nyt on koko paikan tulevaisuus vaakalaudalla vain siitä yksinkertaisesta syystä, että munkit antoivat maallisille kiusauksille periksi ja rupesivat ahneiksi.

Näillä tiikereillä ainakin on asiat kunnossa. Niitä ei myydä kuin korkeintaan kokonaisina ja toiseen eläintarhaan.

Näillä tiikereillä ainakin on asiat kunnossa. Niitä ei myydä kuin korkeintaan kokonaisina ja toiseen eläintarhaan.

Tagged with →  
Share →
%d bloggers like this: