Kaikki alkoi siitä, kun Phuketissa menivät löytämään yhdellä etsimällä vain 2,5 kilometriä pitkältä Patong Beachin rantakaistaleelta kaikkiaan 101.058 tupakanjämää. Niinpä viranomaiset päättivät tehdä asialle jotain.

Marraskuussa 20 Thaimaan suosituimmalle rannalle on astumassa voimaan täydellinen tupakointikielto, jonka rikkojille on tarjolla vuosi vankilaa tai 100.000 bahtin (n. 2.500 €) sakot. Parhaassa tapauksessa tarjolla on tuplapotti, eli sakot ja vankeustuomio. Näitä rantoja ovat Bangkok Postissa julkaistujen kaavailujen mukaan:

Mae Phimin ranta Rayongissa
Laem Sing, Chantanaburi
Bang Saen, Chonburi
Pattaya, Chonburi
Tham Pang, Koh Chang
Cha-Am, Phetchaburi
Hua Hin, Prachuap Khiri Khan
Khao Thakiap, Prachuap Khiri Khan
Patong, Phuket
Bo Phut, Koh Samui
Sai Ri, Chumphon
Chalatas, Songkhla
Tha Wa Sukri, Pattani
Koh Khai Nok, Phangnga
Koh Khai Nai, Phangnga
Koh Yao, Phangnga
Phara Ae, Krabi
Khlong Dao, Krabi.

Luettelossa näkyy olevan 20 nimen sijasta vasta 18 nimeä. Toisaalta asialla ei liene väliä, sillä jo nyt viranomaiset sanovat kiellon laajenevan tulevaisuudessa koskemaan kaikkia Thaimaan rantoja. Vai käykö sittenkin niin, että tästä rantojen tupakointikieltoasiasta tulee samanlainen kaulitaan-ja-käännetään -päätösten ja peruutusten ketju kuin siitä Bangkokin katukeittiöasiastakin, jää nähtäväksi.

– Tupakoitsijat tulevat jatkossa pudottamaan tumppinsa niille varattuihin astioihin ennen kuin astuvat rannalle eikä tupakan sytyttämistäkään tulla jatkossa ranta-alueella sallimaan, kertoo johtaja Jatuporn Buruspat rantoja valvovasta Department of Marine and Coastal Resources’ista. Suunnitelma kuulostaa suurin piirtein samalta kuin Pohjoismaissa aikoinaan voimaan tullut tupakkalaki, jossa tupakoitsijoille varattiin omat sauhuttelutilat, ns. tupakkakopit. Toisaalta, mikäli tulevan lain noudattamista valvotaan yhtä tehokkaasti kuin nykyisenkin tupakkalain noudattamista, niin mikään tuskin muuttuu alkuinnostuksen laannuttua.

Johtajan mukaan katseet kääntyvät veneistä ja laivoista mereen heitettyihin tupakannatsoihin, jahka rannat on ensin puhdistettu.

– Sanovat Thaimaan merialueiden olevan maailman kuudenneksi törkyisimmät, joten nyt meidän lienee aika tehdä näille asioille jotain, hän päätti.

Tälläkään rannalla ei sitten ensi kuussa enää röyhytellä. Kuva Mae Phimistä.

Tälläkään rannalla ei sitten ensi kuussa enää röyhytellä. Kuva Mae Phimistä.

Share →
%d bloggers like this: