Sotilasvaltaan kyllästyneet thaimaalaiset osoittivat viikonloppuna mieltään Bangkokissa.

Thaimaassa valtaa pitävä sotilashallinto on pitänyt kansaa rautaisessa kurissa vuoden 2014 vallankaappauksesta lähtien puuttumalla hanakasti useamman kuin viiden henkilön kokoontumisiin ja soveltamalla ankarasti lese majeste -lakia, jonka tarkoituksena alunperin on ollut estää kuninkaallisten halventaminen. Thaimaassa on tunnetusti maailman ankarin lese majeste -lainsäädäntö.

Sotilashallinto on jo kahteen otteeseen lupaillut vapaita vaaleja – ja kahteen otteeseen se on myös niitä siirtänyt – ja nyt alkaa kansan mitta olla täysi. Kärsimättömyys kasvaa koko ajan ja se ilmenee yhä rohkeammiksi käyvien mielenosoitusten muodossa. Tuoreimmin kansaa kyrsii vuoden 2018 marraskuuksi luvattujen vapaiden vaalien siirtopäätös.

Lauantaina 10.2. kansaa alkoi kokoontua Bangkokin demokratiamuistomerkille. Mukanaan heillä oli bannereita, joissa oli tekstejä tyyliin ”Lopettakaa pakolla hallitseminen” ja ”Jo riittää vaalien siirtely”.

– Me haluamme demokratian takaisin tähän maahan, kertoi keski-ikäinen bangkokilaisnainen Sumittra Patprathun uutistoimisto AFP:lle mellakoinnin keskellä. Mellakoitsijoiden ohella paikalla oli satoja poliiseja valvomassa järjestystä alueella.

Viime kuussa samanlaiseen joukkokokoukseen osallistuneista ihmisistä 39 joutui menneellä viikolla syytteeseen sotilashallinnon säätämän joukkokokoukset kieltävän lain rikkomisesta. Tapahtuman organisoineet yhdeksän henkilöä saattavat joutua jopa seitsemäksi vuodeksi vankeuteen yllyttämisestä.

Sotilashallituksen suosiota ei ainakaan lisää hallituksen kakkosmiehen Prawit Wongsuwanin arvokas kellokokoelma, jonka hän ”unohti” ilmoittaa yhdeksi omaisuuseristään julkiseen virkaan astuessaan. Kansan suussa Prawit onkin jo saanut lempinimen Rolex-kenraali.

Rolex-kenraali luonnollisesti kiistää kaikki korruptiosyytökset ja väittää saaneensa kellot lainaksi kavereiltaan. Pakkohan sen on olla totta, kun kerran kenraali ja hallituksen ministeri niin sanoo.

"Tää biitti meille riitti", totesivat bangkokilaiset viime viikonloppuna.

”Tää biitti meille riitti”, totesivat bangkokilaiset viime viikonloppuna.

Tagged with →  
Share →
%d bloggers like this: