Kuusi väliaikaiseksi luonnehdittua raja-asemaa on suljettu viime tiistaista alkaen Thaimaan etelärajalla varotoimena islamilaisten ääriainesten laitonta maahantuloa vastaan.

Kaikkein näkyvimmin raja-asemien sulkeminen on toistaiseksi vaikuttanut niihin noin 5.000 rajan pinnassa asuvaan thaimaalaiseen, jotka päivittäin ovat kulkeneet rajan yli Malesian puolelle paremman hankkeen perässä. Myöskään paikalliset matkailualan yrittäjät eivät ole mitenkään tyytyväisiä tilanteeseen, sillä heiltä loppui päätöksen myötä kokonaan Malesiasta Thaimaan suuntaan tulevien turistien päivittäin tuottama asiakasvirta. Myös mopotaksimiehet ovat tilanteesta enemmän kuin huolissaan. Toivottomuus lienee oikeampi sana kuvaamaan heidän tunnelmiaan.

Rajan pinnassa työskentelevä mopotaksin kuljettaja Mahamadnese Mayeng kertoi Bangkok Postille olevansa perheensä pääasiallinen elättäjä ja tuovansa kotiin 200 – 300 bahtia päivässä. Sillä kuulemma juuri ja juuri on pysynyt leivän syrjässä kiinni.

– Nyt näyttää pahasti siltä, ettei meidän perhe enää mitenkään tule toimeen, hän totesi synkkänä.

Malesian puolella oltaisiin kyllä hyvin vastaanottavaisella mielellä...

Malesian puolella oltaisiin kyllä hyvin vastaanottavaisella mielellä…

Poikkeuslupamenettely mahdollinen

Vaikka rajojen sulkemismääräys tulikin suoraan pääministerikenraali Prayut Chan-ochalta ja vaikka kaikki paikallishallinnon tekemät vetoomukset, muutos- ja lievennysanomukset on säännöllisesti Bangkokissa torpattu, on tietyn siirtymä- ja tarkkailuajan jälkeen mahdollista hakea poikkeuslupaa rajanylityskieltoon.

Raja-asemien sulkemisesta ja ennen kaikkea kiinni pysymisestä vastaava kenraalimajuri Witchan Suksong kertoi Bangkok Postille harkinnanvaraisten erityislupien esimerkiksi juuri taloudellisten syiden nojalla voivan tulla kyseeseen ”lähitulevaisuudessa”.

...mutta kun Thaimaan puolella sanotaan, ettei nyt niinku käy.

…mutta kun Thaimaan puolella sanotaan, ettei nyt niinku käy.

Taustalla huoli kansalaisten turvallisuudesta

Hallituksen tiedottaja Sansern Kaewkamnerd (Joo-o, sama kaveri johon jo aiemmin olemme tutustuneet otsikon ”Takaisinvetoja” alla, kun hänet laitettiin selittämään, miksi hallitus yht’äkkiä pyörsi päätöksensä siinä Bangkokin katukioskeja koskevassa asiassa. Median syytähän se oli.) pyysi tiistai-iltaisen hallituksen kokouksen jälkeen paikalliselta väestöltä ymmärrystä nyt koittaneita poikkeavia arkirutiineja kohtaan.

– Tässä on kyse alueella asuvien ihmisten hengen ja omaisuuden turvaamisesta, hän sanoi tiedotustilaisuudessaan. Samassa tilaisuudessa tiedottaja toi esiin myös maanpuolustukseen liittyviä seikkoja.

Eteläisen Thaimaan turvallisuusasioista vastaavan komission puheenjohtaja Panu Uthairat oli kommenteissaan huomattavasti suorasukaisempi:

– Taustalla tähän päätökseen on muslimien pyhän kuukauden, Ramadanin alkaminen. Tiedossa on, että nälkäiset ihmiset ovat keskimäärin paljon vihaisempia kuin kylläiset.

Tagged with →  
Share →
%d bloggers like this: