Phuketista kuuluu kummia. Puuhaavat siellä ulkomaalaisten ajokorttien hyväksymistä määräajaksi lähinnä Englannin mallin mukaan.

Pahimpana kantona tässä kaskessa ovat saaren poliisivoimat, jotka ikiaikaisella nautintaoikeudellaan ovat hankkineet itselleen lisätuloja sakottamalla turisteja siitä, ettei turistilla ole thaimaalaista ajokorttia. Thaimaansuomalainen on aiemminkin kirjoittanut siitä, että kotimaisella ajokortilla kyllä saa täällä skootterin vuokrattua mutta ajaminen sen kanssa onkin sitten sakotettava teko.

Nyt ovat Phuketissa keksineet, ettei mopoa saisi vuokrata sellaiselle kuljettajalle, jolla edes kotimaassaan ei ole ajo-oikeutta kaksipyöräisille. Kutsuvat sitä ennakoivaksi liikenneturvallisuudeksi.

Jokainen, joka tuntee Patong Beachin kaoottiset liikenneolosuhteet ja Phuketin saaren mäkiset ja mutkaiset tiet, toivoo ajatuksen mahdollisimman pikaista toteuttamista. Thaimaan liikenteen kuolintilastot ovat nyt jo riittävän karmeaa luettavaa ja kortittomien kuljettajien pois saaminen tien päältä olisi kieltämättä ensiarvoisen tärkeää. Ulkomaalaisten ja thaimaalaisten.

Englannin mallin mukaan oman kotimaansa ajokortilla saa ajaa maassa 12 kuukauden ajan maahan tulonsa jälkeen. Yli 12 kuukautta katsotaan maassa asumiseksi ja silloin pitää olla paikallinen ajokortti.

The Phuket News kirjoitti 7.1. päivätyssä artikkelissaan, että Thaimaan uskottavuudelle olisi muutenkin hyväksi alkaa noudattaa niitä kansainvälisiä sopimuksia, joita se on allekirjoittanut. Kansallisten ajokorttien päteminen Thaimaassa on yksi tällaisista sopimuksista. Thaimaa on allekirjoittanut sopimuksen, jonka mukaan myös suomalaisella ajokortilla saisi tässä maassa ajella vailla pelkoa liikennesakoista, mutta kuten aiemminkin on tullut todettua, niin liikennepoliisin kanssa on paha alkaa väitellä jostain Wienin sopimuksesta tien päällä.

Phuketin kuvernööri Norraphat Plodthong nostikin äskettäin päättyneen Phuketin liikenneturvallisuusviikon aikana tämän ajokorttiasian esiin.

– Kumpi on tärkeämpää – liikenneturvallisuus vai rahan kerääminen turisteilta, hän kysyi monen mielestä sangen aiheellisesti.

Liikennettä valvovien poliisien on kai kohdakkoin syytä alkaa elää omalla palkallaan?

Liikennettä valvovien poliisien on kai kohdakkoin syytä alkaa elää omalla palkallaan?

Share →
%d bloggers like this: