Tämän artikkelin tarkoitus ei ole nimetä yksittäistapauksia, vaan ainoastaan antaa esimerkki ympärillämme koko ajan rehottavasta korruptiosta, joka on Thaimaassa maan tapa. Niinpä ainoa nimi, joka tässä mainitaan on Luck, virallisemmin Panisa Keronen, joka muiden bisnestensä ohella pyörittää pesulaa Pattayalla.

Kaikki alkoi vuoden 2017 huhtikuussa, kun Luck teki sopimuksen suuren rakennusalan yrityksen suojissa toimivan huoltoyhtiön kanssa lakanoiden, tyynyliinojen ja pyyhkeiden pesemisestä talojen vuokra-asuntojen tarpeisiin. Sopimus tehtiin huoltoyhtiön toimitusjohtajan kanssa ja kaiken piti olla sillä selvää.

Vaan eipä ollut. Välittömästi sopimuksesta kuultuaan huoltoyhtiön siivoustöistä vastaava pikkupomo tuli sanomaan Luckille, että hänelle on tähän saakka se edellinen pesula maksanut 15 % provision siitä hyvästä, että kyseisen huoltoyhtiön pyykit on pesetetty siinä edellisessä pesulassa. Luck ei tästä ollut moksiskaan, vaan totesi lakonisesti, että “ilmeisesti siitä syystä meidän tarjouksemme sitten oli noin 15 % edullisempi kuin sen entisen pesulan”.

Asiasta ei puhuttu mitään kesän 2017 aikana, mutta kun sesonki alkoi, niin yht’äkkiä Lucky Laundryn tekemisissä oli kaikki vialla. Ei ollut palvelu tarpeeksi nopeata, ei ollut laatu ollenkaan entisenlaista eivätkä toimituksetkaan oikein kunnolla pelanneet, kun tavaraa kuulemma puuttui, vaikka huoltoyhtiön kaikelle pyykille oli pesulassa aivan oma paikkansa. Pikkupomo kävi näistä asioista miltei päivittäin niin Luckille kuin huoltoyhtiön toimitusjohtajallekin motkottamassa. Luck puolestaan ihmetteli miksei pesulassa koskaan nähty niitä kesän mittaan kahteen – kolmeen kertaan valkaistuja lakanoita, joita oli koko kesän ajan valmisteltu tulevaa turistikautta varten. Mihin ne oli viety?

Kiireaikoina pesulassa riittää vilskettä. Keet silittää, Iu pakkaa ja Luck hakee uutta satsia joltain pesukoneelta kuivaustelineille vietäväksi.

Kiireaikoina pesulassa riittää vilskettä. Keet silittää, Iu pakkaa ja Luck hakee uutta satsia joltain pesukoneelta kuivaustelineille vietäväksi.

Kun Luck sitten viime marraskuussa oli Hua Hinissä hoitamassa kustannusosakeyhtiö MaijaGizmon asioita, sai hän puhelinsoiton siskoltaan Pattayalla. Pikkupomo oli käynyt pesulalla oikein jalkaa polkien huutamassa haluavansa kaiken pyykin valmiiksi samana iltana, vaikka firman toimitusjohtajan kanssa oli nimenomaan sovittu, että aikaa pyykin pesemiselle on kaksi vuorokautta, jotta saadaan hyvää jälkeä aikaan.

Hua Hinistä palattuaan Luck kävi sanomassa, ettei Lucky Laundry näissä oloissa tarvitse kyseisen huoltofirman pyykkejä, kun muutaman isommankaan asiakkaan mielestä työn laadussa ei ole moitteen sijaa.

Seuraus: Siivoojien päällikkö sai mitä halusi. Huoltoyhtiön pyykit palautuivat siihen pesulaan, joka maksaa pikkupomolle 15 % provision kaikesta sinne tuodusta pyykistä ja viime kädessä tämän luonnollisesti maksavat huoltoyhtiön taloista asunnon vuokranneet asukkaat.

Taistelu korruptiota vastaan on tältä osin päättynyt. Kuka voitti?

Share →
%d bloggers like this: