Torstaista 1.2. alkaen voimaan astuva tupakkalaki tuo tullessaan kovia sakkoja ja jopa mahdollisuuden päätyä vankilaan.

Kaikkiaan 24 thaimaalaista hiekkarantaa on 1.2. alkaen tupakoinnin ja roskaamisen kieltävän lain piirissä. Laki säädettiin sen jälkeen, kun viranomaiset Hua Hinissä ja Cha-amissa löysivät kymmeniä tuhansia tupakantumppeja rantahiekkaan upotettuina. Itse asiassa valtaosa kaikesta rannoilta kerätyistä roskista oli tupakan tumppeja ja tyhjiä tupakka-askeja.

Nyt voimaan astuva laki on pilottiprojekti, joka tulee tulevaisuudessa laajenemaan kaikkialle Thaimaahan.

Laki säädettiin pian sen jälkeen, kun jossain kv. tutkimuksessa todettiin Thaimaan merialueiden olevan maailman saastaisimpien joukossa. Tupakantumppeihin se osuu erityisesti siksi, että veden kanssa tekemisiin joutuessaan niistä likoaa mereen kemikaaleja, jotka ovat vaarallisia meren eläville. Niinpä rantojen yhteyteen on järjestetty erillisiä tupakkapaikkoja, jossa tupakoitsijoiden täytyy tumpata tupakkansa niitä varten tarkoitettuun astiaan.

Mikäli joku ei kykene menemään rannalta tupakalle erilliselle tupakkapaikalle, niin luvassa on enintään vuosi vankeutta tai 100.000 bahtin (n. 2.600 €) sakot tai mahdollisesti jopa molemmat.

Petchaburin alueen (esim. Cha-am) rantoja valvovan valvovan Marine and Coastal Resources Office 4:n johtaja Banmarak Sermthong tosin totesi Bangkok Postille että alkuvaiheessa lain voimaantulon jälkeen he jakavat turisteille ainoastaan huomautuksia. Kovempien otteiden aika koittaa pienen sisäänajovaiheen jälkeen.

Nyrkkisääntönä tässä ensimmäisessä vaiheessa lain piirissä olevat rannat ovat Thaimaan suurimpien turistikeskusten uimarantoja. Mikäli olet yhtään epävarma siitä, kuuluuko käyttämäsi ranta nyt voimaan astuneen lain piiriin, niin kysy asiaa rantavahdeilta tai tutki rannalle mennessäsi, onko sen edustalle perustettu erillisiä tupakkapaikkoja.

Tämmöisiä kylttejäkin on savuttomilla rannoilla nähtävissä.

Tämmöisiä kylttejäkin on savuttomilla rannoilla nähtävissä.

Share →
%d bloggers like this: