Pitkällä lomalla on toisinaan hyvä olla tekemättä mitään järjellistä. Joskus on mielelle hyväksi puuhailla suorastaan järjettömiä.

Uusi päivä Bangkokissa. Käyn tuttuun tapaan aamupalalla lähikulman kuppilassa. Philippiiniläinen isäntä Matt onkin jo laittanut kystä kyllä. Omeletin haarukoimisen ohella bongaan tiskillä jotain aika siistiä.

– Sulla on hiton hienot lasinaluset. Taitavat olla parempaakin muotoilua. Mistäs ostit, kysyn.
– Heh heh. Tein itse vanhoista juomapilleistä. Pesin, saksin ja liimasin kasaan eri värejä. Eikä maksanut paljoa, Matt toteaa virnistäen räveltäen sormillaan jotain ihme laitetta joka näyttää samalla viihdyttävältä ja erikoiselta.
– Se on sormihyrrä. Kyhäsin sen eilen iltapuhteikseni juomatölkkien avainklipsuista ja muusta junkista. Saa vastaavia ostettua MBK:stakin tai Sukkarilta, mutta itse tekee halvemmalla. Netistä saat ohjeet tällaisten askarteluun jos mieli tekee samanlaista tai muuta.

Kipaisen takaisin Bunkkeriini ja löydän netistä satoja videoita, joissa opastetaan erilaisten hyödykkeiden tai turhakkeiden kokoamisessa. Ideana on, että saadaan helposti tehtyä jotain sellaista, jota ei ole varaa tai mieltä ostaa. Limuautomaatti vanhoista pahvitölkeistä, pikalaturi puhelimeen perunasta ja paristosta. Vaikka videot ovat toki jo sinänsä kelpoa ajanvietettä, päätän kokeilla muutamia reseptejä käytännössä.

Kuin Strömsössä – hyvässä ja pahassa

Yleisradion Strömsö -ohjelma on valistanut mattimeikäläisiä tekemään arjen tarvikkeista jos toistaan mainiompia uusiovarusteita. Suomessa katselinkin innolla, kuinka tyhjästä hernekeittopurkista tehdään kynäteline: Avataan hernekeittopurkki, syödään sisältö, huuhdellaan purkki ja irrotetaan etiketti.

Omanlaiselleni “jokamiehen kotinikkarille” viimeistään harmaita hiuksia aiheutti silti vaihe, jossa olisi pitänyt ottaa se helvetin hitsauspilli esiin ja koristella tölkki erilaisin ornamentein, hioa, maalata spraymaaleilla paperisapluunaa käyttäen ja lopuksi liimata erinäköisiä strasseja kannuun.

Samaa tarjoavat myös monet Do It Yourself (DIY) -nettivinkit: Idea ihan mainio, toteutus ei niin simppeli. Limsakoneeseen tarvitset limun lisäksi aaltopahvia, sakset, mattoveitsen, akkuporakoneen, liimapistoolin ja erilaista muuta roinaa, jonka jälkeen voit tyytyväisenä ostaa sen Sodastreamerisi marketista edullisemmin.

Koska akkuporakoneeni on kotona Suomessa, mattoveitsi takavarikoitu lentokentällä enkä halua ostaa uusia, löydän onneksi vinkeistä myös oikeasti halpiskamaa.

Tuumasta toimeen (ja toiseen)

Paperiliittimet

Kännykälle ja tabletille sopiva pöytäteline syntyy videon mukaan paperiliittimestä taitellen. Vääntelen muovilla päällystettyä liitintä ohjeiden mukaan. Pari kappaletta menee harjoitellessa. Sitten tärppää. Tämä oli helppoa ja budjetti käytännössä nolla! Tuuletan.

PLUSSAT:
+ toimii
+ on halpa

MIINUKSET:
– viisikiloinen Mobira Talkman vuodelta 1985 ei asetu telineeseen
– jos on varaa ostaa 40.000 bahtin hintainen puhelin, näyttää vähän urpolta käyttää muutaman satangin hintaista klemmaria telineenä

Seuraava vinkki on jo astetta hyödykkäämpi. Neuvon mukaan kevyet naarmut saa pinnoilta pois hammastahnaa käyttäen. Video näyttää älypuhelimen lasipinnan hiertyneen. Tuttu juttu monelle. Puhelimeni lasit olen suojannut muovikalvolla, mutta aurinkolasit näyttävät kokemusta ottaneelta. Otankin siis “hammaslääkäriliiton suosittelemaa” ja hankaan varovaisesti hammastahnaa aurinkolaseihin molemmin puolin ja kolmannelle jalalle. Videon mukaan tahna pyyhitään kuivalla kangasliinalla pois. Teen tämän ja totean, että tämä ei riitä: tahmainen pinta jää vellomaan linsseihin. Huuhtelen lasisilmät lavuaarissa. Ei onnaa.

PLUSSAT:
+ lasit ovat kerrankin puhtaat

MIINUKSET:
– lasit ovat yhtä naarmuiset kuin ennenkin

Olen jo tovin katsellut Bangkokissa kauppakeskuksissa kuola suupielessä megalomaanisen päheitä kajareita liitettäväksi läppäriin tai puhelimeen. Esteenä on hinta ja lähinnä tarve: tarvitsenko ihan oikeasti? Nyt on tarjolla halvalla hyvää. Vesimelonista saa videon mukaan pienellä tuunauksella todella hyvät botnet ja reivit alkakoot! Tarvitaan vain yksi meloni. Jalkaudun läheiselle hedelmätorille ostosta tekemään.

Koska alkaa sataa, päätän pistää hölkäksi. Nappaan armottoman kokoisen arbuusin kainalooni ja säntään kohti Bunkkeria. Vihmottaa ja Esteri antaa antiaan yhä kiihtyvin määrin. Juoksen.

Teräsmiestä lainatakseni: Onko se lintu? Onko se lentokone? – Ei, se on vaan melonin kanssa lenkillä oleva Nicolas.

Viillän veitsellä ohjeiden mukaan aukon ja alan kalvaa hedelmälihaa lusikalla pois kuorestaan. Homma on työlästä. Se pois heittämäni melonirauta olisi nyt hyvä ase, mietin.

vesimeloni-1

Aikani tuherrettuani saan silti valmista kasaan. Puhelin sisälle kuoreen, kappale kohdalleen ja volyymi kaakkoon. Ääni särähtelee ikävästi ja kuulostaa siltä, kuin tulisi haudasta. Ei hyvä. Ihmekös tämä keksintö ei ole lyönyt itseään läpi thaimaalaisessa klubiskenessä.

PLUSSAT:
+ viikon hedelmäsalaatti on tehtynä valmiiksi
+ saat puhelimestasi melonilta maistuvan nuoltavan karkkitangon

MIINUKSET:
– vitut se mitään toimi

Bonusvinkki

Koska petyn karvaasti muiden kehittämiin kahden sentin pirkkanikseihin, päätän kehittää ihan oman. Vinkki toimii tosin vain niille, joilla on tukka yhä päässä.

Loppuiko hiuskiinne? Onko vähän huono tukkapäivä? Ei hätää, älä mene Seiskaan – apu löytyy jääkaapistasi.

Ota Nutellaa tai marmeladia (myös paksuhko hillo käy). Levitä pähkinävoi tai hillo hiusten juuriin ja levitä latvoihin ohuena kerroksena. Kampaa haluamaasi muotoon ja anna kuivua. Marmeladissa kannattaa rohkeasti kokeilla erilaisia makuja. Omena on erinomainen vaaleaan hiussävyyn. Punapäät puolestaan arvostavat mansikan tai vatun tuomaa syvyyttä. HUOM: Vältä sattumia hillossa.

PLUSSAT:
+ halpa ja ekologinen
+ toimii

MIINUKSET:
– tulee nälkä
– ei sovellu pähkinä- tai mansikka-allergikoille
– ulkona kärpäset saattavat tehdä kiusaa