Kahdeksan vuoden ajan kansanedustajana toiminut Lyly Rajala kirjoittaa tällä kertaa poikkeuksellisesti Suomen asioista, vaikka tulikin jo kansanedustajana toimiessaan tunnetuksi ulkosuomalaisten asiat hyvin tuntevana kansanedustajana.

Perussuomalaisten johtajalla on merkitystä. Sampo Terhon valinta ei aiheuttaisi suuria muutoksia. Hän on jo ministeri ja johtaisi puoluetta Suomesta. Jussi Halla-ahon valinta vaikeuttaisi hallitusyhteistyötä. Hän on ilmoittanut johtavansa puoluetta Brysselistä.

Vihreät valitsevat Ville Niinistön tilalle uuden puheenjohtajan. Niinistö haluaisi jatkaa, mutta se ei ole puolueen sääntöjen mukaan mahdollista. Heidän valintansa ei vaikuta hallituksen toimiin.

Tänne Ouluun on kokoontunut Suomen yrittäjien järjestämään Kunnallisjohdon seminaariin 1.000 kuntapäättäjää ja yrittäjää. Uusista kunnanvaltuutetuista 23 % on yrittäjiä. Äänestäjät arvostavat yrittäjyyden merkitystä kunnissa. Hallitusammattilainen Anne Korkiakoski piti loistavan esityksen markkinoinnin merkityksestä. Me olemme liian ujoja markkinoimaan tuotteitamme, palveluitamme, osaamistamme ja maatamme. Hän korosti brändäyksen merkitystä myös matkailussa.

Talvella kerrottiin kiinalaisten turistien tulvivan Suomen Lappiin. Kasvun ennuste on toki prosenteissa suuri, mutta määrältään pieni. Pohjois-Norjan 70.000 asukkaan Tromssa vetää aasialaisia katsomaan revontulia. Markkinoinnin ansiosta lentokentän matkustajamäärä on n. 2,5 miljoonaa vuodessa. Yli 200.000 asukkaan Oulun lentokentän matkustajamäärä on vain miljoona vuodessa. Samat revontulet näkyvät myös Suomessa.

Kiinalainen turisti ei tiedä, missä on Helsinki, missä Kittilä. Ruotsin pohjoisin maakunta on Norrbotten, Norjan Finnmark. Vain Suomessa on maakunta nimeltään Lappi.

Ehdotin brändäystä: “Suomi on ollut 100 vuotta Suomi-Finland. Olkoon se seuraavat 100 vuotta Suomi-Lapland.”

Lyly Rajala
Thaimaassa usein lomaileva ex -kansanedustaja

Share →
%d bloggers like this: