Suomalaisten matkailijoiden määrän laskusta on tämänkin sivuston palstoilla kirjoitettu vuosien mittaan aina jotain, mutta nyt tilastot osoittavat matkailijavirran hiipumisen pysähtyneen.

Totta se on. Kun Thaimaassa huippuvuosina 2009 ja 2011 kävi lähes 160.000 suomalaista, ovat määrät sen jälkeen tasaisesti laskeneet, kuten oheinen taulukko osoittaa:

Tanskalaisten, suomalaisten ja norjalaisten matkailijamäärät vuosittain Thaimaassa.

Tanskalaisten, suomalaisten ja norjalaisten matkailijamäärät vuosittain Thaimaassa.

Kun katsoo taulukon kahta viimeistä vuotta, voi selvästi nähdä suomalaisten matkailijoiden määrän laskun olevan pysähtymään päin. Thaimaan matkailutoimistosta (TAT) vahvistetaan näin olleen myös vuonna 2016. Tämä siis valtakunnallisesti. Kun katsotaan minne päin Thaimaata suomalaiset kulkunsa suuntaavat, aletaan urheilukielellä sanottuna saada yllätystuloksia.

Huimia alueellisia eroja

Jos ajatellaan, että vielä 2000 -luvulle tultaessa suomalaisen Thaimaan -matkaajan kohdevaihtoehtoja oli neljä: Bangkok, Hua Hin, Pattaya ja Phuket, niin sitä luulisi näiden vanhojen olevan kaikkein suurimpia menettäjiä nyt, kun uusia kohteita on tullut kuin sieniä sateella. On Khao Lakia, Mae Phimiä, Koh Samuita, Phi Phi -saaria, Krabia ja herra ties mitä muuta.

Mutta, mutta… Kun katsoo tuota TAT:n taulukkoa, niin ei voi kuin todeta niiden ”vanhojen” kohteiden pitäneen yllättävän hyvin pintansa uustarjonnan puristuksessa:

Phuketin ykköstilan selkeys yllättää ainakin toimituksen. Toinen yllätys on Krabin vaatimaton sijoitus.

Phuketin ykköstilan selkeys yllättää ainakin toimituksen. Toinen yllätys on Krabin vaatimaton sijoitus.

Jossain Ao Nangin suunnalla reissatessamme olemme viime vuosina aina ajatelleet menettävämme rahaa joka talvi, kun siellä ei ilmesty Krabin Suomalainen -nimistä lehteä, mutta tilastojen valossa asia ei olekaan niin. Ehkä harhaluulomme on johtunut siitä, että Ao Nangin kylä on niin pieni, että vain joku 200 – 300 suomalaisturistia näkyy ja kuuluu katukuvassa hyvin. Mene ja tiedä.

Tilastoon vaikuttavat toki myös yhdistelmämatkat, joiden ansiosta kokonaisprosenttilukua laskeva tarkka lukija saa suomalaismatkailijoiden kokonaisprosentiksi reilusti yli sata. Yhdistelmämatkalainen saattaa viettää esimerkiksi tulo- ja lähtöviikonloppunsa Bangkokissa ja siirtyä muun loman viettoon kätevän bussimatkan päässä oleviin Hua Hiniin tai Pattayalle. Mahdollisuus kaupunki- ja rantaloman yhdistämiseen onkin omiaan auttamaan niin Hua Hiniä kuin Pattayaakin taistelussa turistien bahteista.

Toki on vääjäämätön tosiasia, että kun Suomesta vuosittain tulevien turistien määrä jaetaan entisen neljän kohteen sijasta esimerkiksi 10 kohteen kesken, niin ne ”vanhat” neljä ovat menettäneet kokonaismäärissä mitattuna, mutta hyvin ne ovat pintansa pitäneet. Kuten kuvasta näkyy.

Tagged with →  
Share →
%d bloggers like this: