Tervehdys!

Olen jo pitkään ajatellut, että MaijaGizmon pitää päästä leimallisesta suomalaisuudesta eroon. Jos kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen, niin tosiasioihin kuuluu, että kaikkein eniten Pattayalla käyvät turistit puhuvat kiinaa, venäjää, intiaa ja koreaa. Näissä merkeissä olen mietiskellyt MaijaGizmolle uusia toimialoja. Sellaisia, jotka palvelevat aivan ketä tahansa turistia kansallisuudesta, kielestä ja kulttuurista riippumatta. Jos ajatellaan, että esimerkiksi jossain Pariisin alueella asuu enemmän ihmisiä kuin Suomessa ikinä eikä kukaan ainakaan kovin täysipäisenä pitäisi ihmistä, joka perustaa Thaimaahan yrityksen jonka tarkoituksena on palvella ainoastaan pariisilaisia, niin ehkä tämä sama yhtälö pätee sitten myös suomalaisiin. Teitä nyt vaan on liian vähän.

Lisäksi te hajaannutte käsittämättömän tehokkaasti. Joku 100.000 turistia vuodessa on naurettava määrä, jos porukka hajaantuu Bangkokiin, Pattayalle, Hua Hiniin, Phuketiin, Koh Samuille, Khao Lakiin, Phi Phi -saarille, Koh Taolle, Koh Changille ja Mae Phimiin ihan vaan alkajaisiksi.

1.4.2017 avattiin ensimmäinen Lucky Laundry. Pesula, jota perustettaessa mietittiin tarkkaan mikä olisi sille optimaalinen sijainti tulevaa asiakaskuntaa ajatellen. Mietin tarkkaan, missä on mahdollisimman paljon loma-asukkaita, missä ihmisillä ei ole pesukoneita jne. Ei olisi tarvinnut. Tiedän sen nyt.

Tuolla täysin hyödyttömältä näyttävällä ukonrahjuksellani näkyy olevan jonkin verran tuttuja tässä kaupungissa. Näiden pesulapalveluiden myynti käy kuulemani mukaan niin, että äijä käy tuttujen majatalon ja hotellinpitäjien luona sanomassa muijansa avanneen pesulan Buddha Hillillä. Sen jälkeen se kysyy, että “Tuotteko te teidän pyykit meille itse vai käydäänkö me hakemassa ne?”

Ihan kaupungin toiselle puolelle tämä pesulapalveluiden “myynti” ei vielä ole ulottunut, mutta lähialueet näyttää äijä imuroineen aika tarkkaan. Ja, kuinka ollakaan, valtaosa uuden pesulamme asiakkaista puhuu äidinkielenään venäjää. Hyvänä kakkosena tulee nyttemmin thai.

Mutta noin yleisemmällä tasolla tuo pesula on vasta ensimmäinen askel siihen suuntaan, minne MaijaGizmo on menossa. Meillä on kuluneen parin vuoden aikana ollut virityksiä myös 7/11:n kanssa, mutta toistaiseksi ajatuksemme eivät vielä oikein ole kohdanneet. Menemättä yksityiskohtiin yhtään tarkemmin voin vain todeta, että täytyy olla luja usko brändiin, jos tänä päivänä seiskayrittäjäksi ryhtyy.

Mutta uusia liikepaikkoja zoomailen koko ajan. Tämä maailma on niin täynnä näitä “maailmoja syleileviä” brändejä tyyliin McDonald’s, Pizza Hut tai vaikka Shell, ettei yritystoiminnan aloittaminen välttämättä mitenkään vaikeaa ole. Asiakasvirtaa pitää olla. Oli sinulla sitten hierontapiste tai Stockmann.

MaijaGizmo oli perustettaessa aivan selkeä jakeluyhtiö. Se jakeli Ilta-Sanomia, Iltalehteä, Aftonbladetia, Expresseniä, VG:tä, Dagbladetia ja tanskalaista Ekstra Bladetia Pattayan alueella. Elokuussa 2006 tuli kuvioon mukaan lehti nimeltä Thaimaansuomalainen. Itse olin jo niihin aikoihin jonkinlaisena hang aroundina mukana näissä kuvioissa. Silloisessa ravintola Sisäpiirissä pakattiin lehtiä myyntipisteisiin toimitettavaksi. Olin mukana näkemässä, kuinka se jakeluyhtiö pikku hiljaa muuttui kustannusosakeyhtiöksi, mutta voin tässä ja nyt kertoa etten silloin vielä osannut kuvitellakaan päätyväni naimisiin erään lehtimiehen kanssa. Kyllä maailma on toisinaan ihmeellinen.

Tänä päivänä on varmasti kaikille selvää, että painettu media on auringonlaskun ala. Sähköinen ääni tulee taivaalta, vai miten se teidän sanontanne (vai onko se joku laulu?) menikään. Tänä päivänä kaikki räpläävät älypuhelimiaan tai sitten niillä on joku tabletti. Kotitelevisioistakin saatetaan katsella ohjelmia netin kautta. Sanoma- ja aikakauslehtien myynti laskee maailmanlaajuisesti. Tulee olemaan jännä nähdä, kuinka monta kirjapainoa esimerkiksi Pattayalla on 20 vuoden kuluttua. Itse olen silloin jo 70 -vuotias, eikä sillä varmaan enää silloin ole meille merkitystä, mutta yhtä kaikki, meillä on kotona viime aikoina puhuttu näistä asioista paljon. Yhtiönä me aiomme olla tässä kehityksessä vahvasti mukana.

Kesä-heinäkuun aikana näemme, mitä ensi talvi tuo tullessaan Bangkokin suuntaan. Siihen asti hei.

Luck

Suomeen ei tänä kesänä keretä, mutta on se Hakaniemen tori varmasti siellä ensi kesänkin. Hakiksen kauppahalli on ehdoton must.

Suomeen ei tänä kesänä keretä, mutta on se Hakaniemen tori varmasti siellä ensi kesänkin. Hakiksen kauppahalli on ehdoton must.

Share →
%d bloggers like this: