Thaimaalaiset naisasiajärjestöt pitävät nykyisiä lakeja paperitiikerinä, jolla ei ole mitään tekemistä oikean lainkäytön kanssa.

Thaimaalaiset naiset alkavat saada tarpeekseen etenkin ulkomaalaisten miesten heihin kohdistamasta seksuaalisesta häirinnästä. Osa ulkomaalaisista ei näytä ymmärtävän, että noin 99 % thaimaalaisnaisista ei huoraa baareissa, vaan tekee ihan normaaleja töitä ja elelee normaalissa päivärytmissä perheensä kanssa.

Mutta eivät ainoastaan ulkomaalaiset. Nuorison parissa työskentelevä sosiaalityöntekijä Ticha Na Nakorn nosti Bangkok Postin sivuilla esiin tapauksen julkisen terveydenhoidon parissa työskennelleestä miehestä, joka vasta monen vuoden ajan naispuolisia kollegoitaan ahdisteltuaan joutui syytteeseen tekemisistään. Ticha kertoi asiasta alunperin bangkokilaisessa Ebina House -hotellissa järjestetyssä seminaarissa, jota isännöi/emännöi thaimaalainen Women and Men Progressive Movement Foundation (WMP). Tichan mukaan tarpeeton byrokratia on usein suoranainen este seksuaalirikollisten ja -ahdistelijoiden rankaisemiseksi ja rikosilmoitusten tekeminen on lähinnä rituaalinomaista lohdutusta rikosten uhreille.

Lisäksi harvat tuomitut osaavat puhujan mukaan kiitettävästi käyttää valitusoikeuttaan, minkä ansiosta tuomiot joko kumotaan tai niitä ”kohtuullistetaan”.

Samassa tilaisuudessa WMP:n tasa-arvovaltuutettu Angkhana Inthasa kertoi järjestön hoitavan vuosittain 30 – 40 raiskausten uhrien nostamaa kannetta. Näistä kanteista noin 90 % kohdistui uhrien ennestään tuntemiin henkilöihin kuten opettajiin, esimiehiin tai jopa poikaystäviin.

Tilaisuudessa puhui myös opiskelijaneitonen, joka viime maaliskuussa oli joutunut vanhemman miehen raiskaamaksi ja jättänyt ilmoittamatta siitä poliisille, koska ilmoituksen tekemiseen liittyvä byrokratia oli liian monimutkaista ja aikaa vievää. Sen sijaan hän oli tehnyt tapauksesta ilmoituksen yliopistolleen, joka aloitti kurinpitomenettelyn raiskaajaa kohtaan.

Oikeudenkäynnit herättävät toisinaan Thaimaassa suuria tunteita. Myös niiden puute tekee nyt samaa.

Oikeudenkäynnit herättävät toisinaan Thaimaassa suuria tunteita. Myös niiden puute tekee nyt samaa.

Share →
%d bloggers like this: