Nyt, kun vanhat varastot alkavat kaupoista ja baareista olla loppuun myydyt, alkavat alkoholi- ja tupakkaveron korotukset näkyä tuotteiden myyntihinnoissa.

Yllätyspiirre uusissa hinnoissa on se, että kalliit tuontioluet saattavat jopa halveta muutamalla bahtilla ellei kauppias sitten lisää veron alennusta katteeseensa, kuten jokainen kunnon kauppias mielellään tekee. 0,75 -litraisen viinipullon hinta marketin hyllyllä sen sijaan nousee noin 45 bahtia.

Veron korotukset koskevat lähinnä puhdasta alkoholia litraa kohti. Tämä vero on noussut 155 bahtista 430 bahtiin, kun taas tuotekohtainen vero esimerkiksi oluiden kohdalla on laskenut 12 bahtista/pullo 5,50 bahtiin/pullo. Näin ollen pullollinen 5 % alkoholia sisältävää tuontiolutta on verotusarvoltaan jopa alhaisempi kuin ennen. Vanhan verolain aikaan tuotekohtainen vero oli 12 bahtia ja alkoholisisällön perusteella maksatettu vero vain 2,50 bahtia. Yhteensä veron osuus tuotteen hinnasta oli näin ollen 14,50 bahtia.

Nyt samaa tuotetta on alettu verottaa seuraavasti: Tuotekohtainen vero on laskenut 5,50 bahtiin/pullo ja alkoholisisältöön perustuva vero on noussut 7 bahtiin pulloa kohti. Yhteissummaksi ja samalla veron osuudeksi myytävän tuotteen hinnasta jää näin ollen 12,50 bahtia.

Veroperustetta oluen hinnan nostoon ei ole.

Veroperustetta oluen hinnan nostoon ei ole.

Viini kallistuu

Viinien kohdalla alkoholisisältöön pohjautuva vero on noussut 50 % entisestä 1.000 bahtista 1.500 bahtiin litralta puhdasta alkoholia. Saavat viiniensä kanssa lättyyttävät kansalaiset maksaa gyldyyriharrastuksistaan.

Selvemmin sanottuna litrasta 12,5 -prosenttista viiniä maksettiin ennen veroa 125 bahtia ja nyt se vero on noussut 188 bahtiin. Marketissa myytävän viinipullon hinnan nousuksi muodostuu näin semmoiset 45 bahtia.

Vahvojen alkoholijuomien veronkorotukset ovat sitten jo sen verran korkeampaa matematiikka, että kun aikoinaan jäivät nuo derivaatat ja integraaliset funktiotkin vähän vähemmälle, niin todetaan niiden osalta ainoastaan se, että varmasti nousevat kaikkien hinnat. Kuinka paljon, se jää nähtäväksi.

Ja ne tupakit

Tupakka-askien verotus jaetaan uudessa laissa kahtia. Alle 60 bahtia maksavista tupakka-askeista peritään veroa 20 % ja yli 60 bahtia maksavista 40 %. Vuoden 2019 alusta tosin myös tuo alhaisempi veroluokka tulee nousemaan 40 prosenttiin. The Nation -lehden laskelmien mukaan tämä merkitsee tupakka-askien myyntihintojen nousua 5 – 15 bahtin hintahaarukassa.

Pikanttina yksityiskohtana uusissa verolaeissa on korotettu myös pelikortteihin kohdistuvaa veroa. Sotilashallinnossa luultavimmin ajatellaan, että jos ne kerran juovat ja polttavat, niin kyllä maar ne sitten korttiakin pelaavat. Kelvottomat.

Marlboromies kuoli syöpään aikoja sitten, mutta nämä tupakit jäi.

Marlboromies kuoli syöpään aikoja sitten, mutta nämä tupakit jäi.

Share →
%d bloggers like this: