TV -uutiset kertoi 18.10, että suuret tavarataloketjut Tesco ja Big C ovat päättäneet seurata 7/11:n esimerkkiä vuosi sitten edesmenneen kuninkaan tuhkauspäivänä.

Alkaa vahvasti näyttää siltä, että koko Thaimaa pysähtyy 26.10. viimeistään klo 15.00. Sekä Tescon että Big C:n ns. minimarketit sulkevat niinikään ovensa klo 15.00 avatakseen jälleen 27.10. klo 00.01. Yleensä 7/11 -myymälöiden kanssa kilpailemaan suunnitellut minimarketit ovat avoinna 24/7.

Nyt koko kansakunta odottaa henkeään pidätellen vastaavia ilmoituksia Family Mart -ketjulta sekä Makro -pikatukkuketjulta. Niiden odotetaan antavan ilmoituksensa joko tänään torstaina 19.10. tai viimeistään huomenna. Myös valtaosa ravintoloista aikoo sulkea ovensa tuhkauksen ajaksi. Thaimaansuomalaisen toimituksen tiedossa on ainoastaan yksi ulkomaalaisomistuksessa oleva ravintola, joka on ilmoittanut aikovansa pitää ovensa auki normaalisti 26.10. Alkoholia siellä ei tarjoilla, mutta ruokaa saa.

Big C on Thaimaan toiseksi suurin tavarataloketju heti Tesco-Lotuksen jälkeen. Sillä on noin 700 toimipistettä eri puolilla Thaimaata.

Tesco-Lotus puolestaan on Thaimaan suurin ja kaunein 1.400 toimipisteellään, joista 1.100 on pienempiä Tesco-Lotus Express -myymälöitä. Expressitkin ovat suurempia kuin 7/11:n myymälät.

Tähän tietoon tilanne Thaimaassa 26.10. tulee näyttämään suurin piirtein samalta, kuin jos Suomessa kaikki kaupan ryhmittymät ja R-kioskit yht’äkkiä ilmoittaisivat sulkevansa ovensa yhdeksi päiväksi ja siihen päälle vielä kaikki Rossot ja Martinat, McDonald’sit ja Burger Kingit.

Muista sulkemisista ei vielä ole ilmoitettu, mutta on täysin mahdollista, että tulevana viikonloppuna Thaimaassa tulee kaikissa kauppaliikkeissä olemaan tungosta ja mikäli pankitkin päättävät sulkea ovensa, niin käteisen loppumisen mahdollisuus ainakin joistain pankkiautomaateista on myös mahdollista.

Palvelualan yrityksistä hyvin suuri osa sulkee ovensa viimeistään klo 15.00 tuhkauspäivänä ja julkisen liikenteen puolella päätöksiä tehdään tapauskohtaisesti.

– Pitäähän ihmisten päästä temppelialueille tuhkauspäivänä, kun autolla sinne on turha yrittää, taksipiireistä todetaan.

Thaimaalaisilla on meininki kokoontua jonnekin oman kotinsa lähistöllä sijaitsevalle temppelille kunnioittamaan edesmenneen kuninkaan muistoa tuhkauksen ajaksi. Thaimaansuomalainen vinkkaakin kaikille Thaimaassa oleville lukijoilleen, että kannattaa mennä mukaan. 26.10. teillä on tilaisuus nähdä ja kokea jotain aivan ainutlaatuista, josta riittää kerrottavaa niin naapureille kuin työkavereillekin. Lapsia ja lastenlapsia unohtamatta. Tämä tulee olemaan niitä ”kerran elämässä” -juttuja.

Edesmennyt kuningas Rama IX tuhkataan torstaina 26.10.

Edesmennyt kuningas Rama IX tuhkataan torstaina 26.10.

Tagged with →  
Share →
%d bloggers like this: