Suomesta on muuttanut pysyvästi ulkomaille 1960 -luvulta lähtien 1.800.000 suomalaista. Palaajia on vähän.

Suurin muuttoaalto tapahtui 1960 -luvulla Ruotsiin. Sinne lähdettiin työn perässä. Läntinen naapurimaamme oli tuolloin elintasossa huimasti meitä edellä. Peruskoulu-uudistus alkoi meillä vasta 1972, joten ruotsia ei osannut juuri kukaan, mutta se ei pelottanut. Ruotsi sai meiltä tehtaisiinsa 600.000 – 700.000 ahkeraa tekijää.

Vuosikymmenten myötä muualle muuttaneiden ammattitaito on kotimaisissa kouluissa hankittu. Muuttajat ovat entistä enemmän vieneet mukanaan osaamistaan, jota myös aivovienniksi kutsutaan. Suomalaisia arvostetaan kaikkialla ahkerina ja luotettavina työntekijöinä.

Olemme isänmaallista kansaa. Suurin osa muualle muuttaneista on halunnut säilyttää Suomen kansalaisuuden. Vaikutusmahdollisuudet passissa seisovan Suomen asioihin ovat kuitenkin minimaaliset.

Ulkomailla asuvakin voi äänestää. Se on hankalaa, koska äänestyspaikat ovat useimmiten vain kyseisen maan Suomen lähetystöissä. Seurakuntavaaleissa ei voi äänestää ulkomailla. Tulevien maakuntavaalien käytännöstä ei ole vielä varmuutta. Kunnallisvaaleissa voi äänestää sen kunnan tai kaupungin ehdokkaita, jossa äänestäjä on kirjoilla.  Eduskuntavaaleissa voi äänestää Suomen oman vaalipiirin ehdokkaita. EU -parlamenttivaaleissa ja presidentinvaaleissa vaalipiirinä on koko Suomi ja ulkomailla asuva Suomen kansalainen tai kaksoiskansalainen voi äänestää ketä tahansa ehdokasta.

Ulkosuomalaiset täytyy saada yhteiselle asialle ja perustaa muualla asuville Suomen kansalaisille oma vaalipiiri.

Ulkosuomalaisten vaalipiiriin kuuluisivat kaikki muualle muuttaneet ja kansalaisuutensa säilyttäneet tai kaksoiskansalaisuuden hankkineet suomalaiset. Sillä olisi myös mahdollisuus asettaa ehdokkaita ainakin eduskunta- ja EU -vaaleissa.

Uudistus pitää aloittaa seuraavista EU -vaaleista keväällä 2019. Nyt on aika vaikuttaa ulkosuomalaisten puolesta.

Lyly Rajala

Ruotsissa syntynyt Suomen kansalainen. Toimittaja. Kansanedustaja 2003 – 11. 

Kunnallisia-, maakunnallisia- sekä kirkollisia luottamustehtäviä jo vuodesta 1997.

 

 

Share →
%d bloggers like this: