Sanovat, että vuonna 1677 kuningas Narai Suuri alkoi kehitellä ideaa kanavasta Songkhlasta Burmaan ja lähetti jopa ranskalaisen insinöörinsä Lamarin tutkimaan hankkeen toteuttamismahdollisuuksia. Lamarin mielestä hanke oli mahdoton toteuttaa.

Tarinan todenperäisyydestä ei kenelläkään ole varmaa tietoa, mutta tosiasia on, että Thonburin ensimmäisen kuninkaan Taksinin nuorempi veli Maha Sura Singhanat puolestaan oli vahvasti sitä mieltä, että suunniteltu kanava olisi omiaan helpottamaan valtakunnan länsirannikon puolustamista.

Kaikki tämä tapahtui vuonna 1793, jolloin aivan äskettäin perustettu Amerikan Yhdysvallat vasta viimeisteli perustuslakiaan ja käsitti kokonaiset 13 osavaltiota, eli perustellusti voidaan todeta kanavahankkeen olleen suunnitteluvaiheessa sellaiset 224 vuotta.

Ja jottei totuus unohtuisi, niin vasta ihan viime vuosina, 1897, englantilaiset puristivat kuningas Rama VII:ltä sopimuksen, jonka mukaan kanavan kaivaustöitä ei koskaan aloitettaisi. He halusivat Singaporen säilyttävän valta-asemansa Kaakkois-Aasian kaupankäynnin keskuksena. Huvittava yhteensattuma on se, että tänä päivänä Singapore vastustaa kanavan rakentamista prikulleen samoista syistä.

Työnimellä Kra Canal kulkeva kanaalisuunnitelma lienee historian pitkäaikaisin kesken oleva projekti.

Työnimellä Kra Canal kulkeva kanaalisuunnitelma lienee historian pitkäaikaisin kesken oleva projekti.

Cry me a river

Laulussa sanotaan, että “Cry me a river” ja Bangkok Post otsikoi artikkelinsa sanoilla “Kra me a river” kertoessaan kuudesta mahdollisesta kanavan paikasta jopa niin kaukaa pohjoisesta kuin Chumphon aina eteläisiin Hat Yaihin ja Songkhlahan saakka.

Nyt ovat kiinalaiset heränneet tähän Kra me a river -projektiin. Heidän mielestään Thaimaan halki virtaava kanava avaa heille aivan uusia kaupallisia mahdollisuuksia. Tämäkään ei vielä toki tarkoita, että hanke toteutuisi. Kiinalaisethan ajattelevat asioita aivan eri mittakaavassa kuin me tavalliset kuolevaiset. Heidän ideoimansa Malesiasta Nong Khaihin ulottuva rautatiekin kun on edelleen vielä unelmien asteella.

Joka tapauksessa, jos verrataan Suezin tai Panaman kanavaan, on Thaimaan kanavahanke aika vaatimaton. Mikäli YK:n laskelmiin on uskominen, niin Thaimaan Kra -kanava säästäisi öljytankkereille vaatimattomat 500 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuosittain. Summa ei missään nimessä ole halveksuttava, mutta ei lähelläkään sitä, mitä Suez ja Panama tuottavat käyttäjilleen vuosittain.

Tällä hetkellä suurin este hankkeen toteutumiselle on kuitenkin Thaimaan sotilashallinto. Tätä maatahan ei niiden vallassa ollessa jaeta kahtia.

Kiinalaiset saattaisivat jopa rahoittaa tämän.

Kiinalaiset saattaisivat jopa rahoittaa tämän.