Vaikka Thaimaan viimeinen virallinen pyöveli onkin jo muistelmansa julkaissut eikä ihmisiä enää teloiteta ampumalla, on Thaimaassa ainakin The Phuket Newsin mukaan edelleen voimassa laki kuolemanrangaistuksesta.

Mielenkiintoisessa artikkelissaan kuolemanrangaistuksista ja niiden täytäntöönpanosta Thaimaassa lehti toteaa, että vaikkei maassa ketään olekaan teloitettu kohta kymmeneen vuoteen, niin vanhaa kuolemanrangaistuslakia ei suinkaan ole poistettu. Siitä jopa mainitaan tänä päivänä erikseen, että ampumisen sijasta toimenpiteessä käytetään tappavaa ruisketta.

Konekivääri korvasi aikoinaan julkiset mestaukset. Vielä 1800 -luvulla olivat julkiset mestaukset suoranaista kansanhuvia, jossa tuomitulta katkaistiin kaula kyläaukiolla satapäisen kansanjoukon hurratessa vieressä. Näin asiasta kertoi amerikkalainen taidemaalari P.A. Thompson, joka matkoillaan silloisessa Etelä-Siamissa osui mestaustilaisuuteen:

“Kun tuomittu aamulla tuotiin kyläaukiolle hänen seuraansa liittyi joukko munkkeja rukoilemaan hänen sielunsa puolesta. Eipä tainnut miespolo rukouksista suurtakaan lohtua saada. Rukoushetken päätyttyä oli vuorossa tuomitun viimeinen toive. Tällä kertaa tuomittu halusi vain hieman riisiä. Kerrottiin tällaisessa tilanteessa yleensä annettavan tuomitulle myös ooppiumia, mutta sitä ei tällä kertaa oltu rikoksen tekijälle suotu.”

Thompson kuvaa yksityiskohtaisen tarkasti kaikkia rituaaleja aina siihen saakka, kun paikalle saapuneet punapukuiset teloittajat aloittivat kuolemantanssiksi kutsutun näytöksen, jonka aikana se varsinainen teloittaja tulikin hiipien paikalle aivan tuomitun takaa ilman, että kauhuissaan kuolemantanssiaan seurannut teloitettava koskaan sai tietää mikä häneen iski sapelin välähtäessä yhden ainoan kerran.

Mikäli nämä asiat kiinnostavat jotakuta enemmänkin, niin aiheesta löytyy kirja nimeltä A History of Phuket and the Surrounding Region. Sitä voi kysellä hyvinvarustetuista kirjakaupoista kautta Thaimaan.

Tässä teatteriesityksessä kuolemantanssia esittää ainoastaan yksi mies ja se varsinainen teloittaja on juuri hiipimässä töihinsä tuomitun takana. Kuva: Arjarn Sira.

Tässä teatteriesityksessä kuolemantanssia esittää ainoastaan yksi mies ja se varsinainen teloittaja on juuri hiipimässä töihinsä tuomitun takana. Kuva: Arjarn Sira.

Share →
%d bloggers like this: