Muistelin tuossa viikonlopun mittaan 1980 -lukua. Aikaa, jolloin suomalaisille alettiin opettaa tätä muovikorteilla pelaamista. Pankit jakoivat asiakkailleen maksu-, automaatti- ja luottokortteja, hotelli- ja kauppaketjut esittelivät omat etukorttinsa, jopa R-kioskille piti videoklubin jäsenyyttä varten olla R-muovikortti.

Hyvin on oppi mennyt perille. Sen sain huomata viime kesänä, kun olimme kaksi kuukautta Suomessa. Tämän päivän suomalainen maksaa pullakahvitkin muovilla ja kaikilla kassoilla kysytään, onko ässää, plussaa tai muuta V.I.P SuperEtu -korttia. Junissa ja linja-autoissa joka ainoalla muulla matkustajalla oli joku opiskelija-, eläkeläis- tai varusmieskortti, joka matkaa maksettaessa joko kortilla tai käteisellä työnnettiin maksun kylkeen alennuksen saamiseksi. Paikallisliikenteen linja-autossa Helsingissä olimme Luckin kanssa ainoat, jotka maksoivat matkansa selvällä rahalla. Kysyin auton kuljettajalta arveliko hän meidän kenties olevan ainoat hänen ajovuoronsa aikana rahalla kyytinsä maksavat asiakkaat ja sain kuulla näin hyvin todennäköisesti olevan. Kuski kertoi rahalla maksamisen tulevan lisäksi sen verran kalliimmaksi, ettei kukaan enää rahaa ainakaan kaupunkiliikenteen linja-autoissa tule tarjoamaan.

Ja kallista se olikin. Kertalippu 4,20 euroa henkilöltä. Olisi siitä markka-aikana älämölö noussut, jos kaupunkilinja-auton kyyti olisi maksanut 25 markkaa. Lapsuudestani 1960 -luvun Lahdesta muistan maksaneeni Mukkulasta silloiselle Lahden tekojääradalle (nyk. Isku -areena) kertalipusta 30 penniä! Tai ehkä minä vain olen tulossa vanhaksi, kun mietin tämmöisiä. Mutta tosiasia on, ettei silloin kenelläkään ollut minkäänlaisia etukortteja, vaan 50 matkan lipun kertaheitolla ostamalla sai matkansa halvempaan hintaan. Päivittäin bussia käyttävät pitivät sitä kätevänä tapana säästää rahaa esimerkiksi työmatkoilla.

Kun tänä päivänä katsoo vaikka minun lompakkoani, niin siinä moni Suomen suomalainen varmasti näkisi kosolti masentumisen aiheita.

Ei minkäänlaisia etu-, alennus- eikä kanta-asiakaskortteja. Edes KELA -korttia ei minun lompakostani löydy. Onhan tuossa tietenkin tuo pressikortti, mutta ne ajat jolloin sillä pääsi lätkämatsiin ilmaiseksi tai sai junalipuista alennusta ovat kyllä menneet vuosia sitten. Edes siihen liittyvää vakuutusta ei minulle ole voimassa, koska KELA -yhteyteni puuttuu. Kaksi ajokorttia, yksi maksukortti ja kaksi luottokorttia siellä sentään on ja hyvänen aika – sokerina pohjalla sentään Finnairin Plus -kortti. Senkin olemassaolon olen unohtanut niin tehokkaasti, että viime kesän Suomen matka tehtiin Turkish Airlinesin koneilla, kun niillä oli niin paljon halvemmat liput.

Täällä Thaimaassa ollaan näiden korttien kanssa paljon varovaisempia kuin Suomessa. Maksukorttiani olen käyttänyt kotimme sisustamiseen silloin, kun loppulasku ylitti 100.000 bahtia ja esimerkiksi tätä nyt käyttämääni tietokonetta ostettaessa. Molemmilla kerroilla vaadin itse saada olla näkemässä, kun maksutapahtuma velotettiin tililtäni. Thaimaalaisista lehdistä saa viikottain lukea, kuinka täällä käynyt australialaisturisti on kotiin päästyään huomannut olleensa myös Kiinassa ja Japanissa tai vaikka Etelä-Koreassa Thaimaan lisäksi. Jopa Pattayan Immigrationin edessä olevaan pankkiautomaattiin oli joku kesällä 2016 onnistunut asentamaan kortteja kopioivan lukulaitteen.

Vihoviimeinen paikka muovikortilla aseistautuneelle on ainakin Pattayalla Walking Street. Siellä jos ei korttia kopioida, niin sitten se ainakin katoaa. Myös suomalaisturisteja on herätelty Pattayan rannoilta ilman, että näillä on mitään tietoa kuinka siihen ovat päätyneet ja missä se lompakkokin taas on?

Täällä Pattayalla ja Thaimaassa yleisemminkin suosittelen maksamaan muovilla ainoastaan silloin, kun vaihtoehtona olisi aivan naurettavan setelipaalin kuskaaminen mukana jotain isompaa ostosta varten. Täkäläinen setelistö on aika pientä, suurin päivittäisessä käytössä oleva seteli on arvoltaan 1.000 bahtia, kun taas jonkun 500 euron setelin arvo bahteissa on lähes 20.000 bahtia. Eli jos tietokoneen ostoon tarvitaan yli 80 näitä 1.000 bahtin seteleitä ja asiointi tapahtuu Applen merkkiliikkeessä, niin kyllä silloin muovia uskaltaa käteisen sijasta käyttää, mutta ei juuri muuten.

Share →
%d bloggers like this: