Pääministeri Prayuth Chan-o-cha sanoi tiistaina 10.10. ilmoittavansa ensi kesäkuussa tarkan päivämäärän vapaille vaaleille Thaimaassa. Vaalit on tarkoitus järjestää marraskuussa 2018.

Tätä tarkempaa ilmoitusta ei sotilashallinnon edustajilta ole kuultu koskaan sen jälkeen, kun he kaappasivat vallan jälleen kerran vuonna 2014. Toki kahdesti aiemmin on jo väläytelty mahdollisia vaaliajankohtia, mutta suunnitelmiin on molemmilla kerroilla tullut muutos perustuslain muutostarpeisiin ja kansalliseen turvallisuuteen vedoten.

– Kesäkuun tienoilla me ilmoitamme tarkemmin seuraavien vaalien ajankohdan, pääministeri kertoi reporttereille täkäläisessä Valtioneuvoston palatsissa Bangkokissa.
– Marraskuussa meillä on sitten vaalit… Asiat alkavat selvitä, hän jatkoi.

Kenraali Prayuth, joka johti vuoden 2014 sotilasvallankaappausta, kertoi toimenpiteen olleen välttämätön olojen vakauttamiseksi Thaimaassa ja korruption kitkemiseksi valtion hallinnosta. Viime huhtikuussa kuningas Rama X allekirjoitti uudet vaalit mahdollistavan perustuslain, joka antaa armeijalle entistä suuremmat valtaoikeudet etenkin korruptionvastaisessa taistelussa. Tästä katsotaan lähtölaskennan uusiin vaaleihin alkaneen.

Myös vaalijärjestelmää tullaan uusimaan siten, että valtapuolueiden vaikutusmahdollisuuksia tullaan vähentämään. Valtapuolueista todetaan armeijan näin haluavan varmistaa omaa rooliaan päivänpolitiikassa. Happamia ovat, sanoi kettu…

Thaimaan pörssikurssit nousivat keskimäärin 0,7 % ilmoituksen jälkeen.

Tällaisen hallinnon Thaimaa ja koko maailma näki vuonna 2014.

Tällaisen hallinnon Thaimaa ja koko maailma näki vuonna 2014.

Maailman arvostelemasta vallankaappaajasta kansan suosikiksi

Mitä? Ei kai taas?

Tällaisia olivat maailman ensireaktiot, kun tieto Thaimaan sotilasvallankaappauksesta levisi vuonna 2014. Televisiokuvissa nähtiin tankkeja ja armeijan yksiköitä Bangkokin kaduilla ja Thaimaan teillä. Armeijan tarkastuspisteitä ja kiväärien piippuihin tuijottavia autoilijoita kuvattiin ahkerasti. Kansalaisten tyytymättömyys uusiin vallanpitäjiin oli ilmeinen.

Aivan pääministerikautensa alkajaisiksi Prayuth piti kansalle televisiopuheen, joka aiemmista käytännöistä poiketen tekstitettiin englanniksi, jossa totesi seuraavasti: “Mikäli te ette halua nähdä tankkeja kaduilla, niin sitten teidän pitää alkaa käyttäytyä niin, ettei niitä tarvita.” Voitkos tuota enää selkeämmin sanoa?

Tämä ja vastaavat lausunnot luokkaa “Minun vahvin aseeni korruption vastaisessa taistelussa on se, ettei minun tarvitse välittää uudelleenvalinnastani” sekä “Minulla on täällä homma tehtävänä ja kun se on hoidettu, niin minä menen pois ettekä te kuule minusta koskaan enää”, ovat antaneet pääministerille jämäkän kenraalin maineen.

Korkeiden poliisijohtajien ja virkamiesten pidätykset, korruptiotutkinnat ja vangitsemiset puolestaan ovat nostaneet pääministerin suosiota kansan keskuudessa. Ehkä Thaimaa tarvitsee nyt tällaista johtajaa?

Viime aikoina Prayuthin ja tämän edustaman sotilashallinnon kilpi on hiukan tahriutunut Yingluck Shinawatran päästyä pakenemaan oikeutta siihen liittyvien armeija -kytkentöjen myötä. Tämä tosiasia sekä edesmenneen kuninkaan Rama IX:n kuolemasta aiheutuneen suruajan päättyminen sekä hautaaminen yhteenlaskettuna uuden perustuslain kanssa aiheuttanevat sen, että ehkä on tullut aika järjestää Thaimaassa vapaat vaalit.

Sittemmin on menty suurin piirtein tähän. Kuva: Bangkok Post

Sittemmin on menty suurin piirtein tähän. Kuva: Bangkok Post

Share →
%d bloggers like this: