Tänä keväänä valmistuu jälleen kerran joukko ylioppilaita, merkonomeja, levyseppä-hitsaajia jne, mutta tällä kertaa tilanne on sikäli erilainen, että näitä valmistujia voidaan jo perustellusti kutsua 2000 -luvun skideiksi. He ovat syntyneet 1999 ja eläneet koko muistamansa elämän 2000 -lukua. Tämmöinen viime vuosisadan reliikki, 60 -luvun skidi, ei mitenkään voinut viime sunnuntaina välttyä miettimästä kuinka erilainen maailmankuva meillä onkaan.

Keskiviikkona valmistuva:

– on ainakin ylä-asteelta alkaen aina kantanut taskussaan kännykkää eikä välttämättä ikinä edes nähnyt puhelinkioskia.
– osaa sujuvasti käyttää GPS -paikanninta mutta on vähintäänkin hämmentynyt maantiekartan nähdessään.
– uskoo, että Suomessa on aina saanut pizzaa ja kebabia.

Missä on Rysänperän VPK?

Missä on Rysänperän VPK?

– kuvittelee lapsuutta ilman Play Stationia vähintäänkin ankeana.
– ei tiedä, mikä on maitolaituri (kuvittelee sen varmaan kuvaavan jotain ilman NHL -sopimusta kotiin palaavaa laitahyökkääjää).
– muistelee ehkä lapsuudessaan nähneensä puhelinluettelon.
– on tottunut maksamaan muovilla tai kännykällä eikä enää vaivaudu pankkiin tai kauppaan, vaan ostaa netistä sen mitä katsoo tarvitsevansa.
– tapaa ajatella Suomen aina kuuluneen Euroopan Unioniin ja meikäläisen valuutan aina olleen Euro.

Tähän kulminoitui Suomen talous vielä viime vuosisadalla.

Tähän kulminoitui Suomen talous vielä viime vuosisadalla.

– tietää, että koulu- ja työviikko on aina ollut viisipäiväinen.
– kuuntelee radiota eri taajuuksilla sujuvasti mihin vuorokauden aikaan tahansa eikä voi kuvitellakaan radiossa voivan olla vain kaksi kanavaa, joiden molempien lähetys loppuu Maamme -lauluun klo 23.
– katsoo televisiota jne.
– ei ole koskaan asioinut videovuokraamossa.
– saattaa kaupassa käydessään tehdä sen estoitta myös sunnuntaisin.
– on ehkä historian tunneilla kuullut Neuvostoliitosta, Kekkosesta tai Matti Nykäsen mäkihyppyurasta.

Mustavalkotelevisio? Kirjoituskone? Matkaradio?

Siltä ainoalta kanavalta katseltiin 1960 -luvun Jyväskylässä Topi-kattia iltaisin ja Batmanin jälkeen olikin jo nukkumaan menon aika. Tampereella niillä kuulemma oli toinenkin kanava.

Siltä ainoalta kanavalta katseltiin 1960 -luvun Jyväskylässä Topi-kattia iltaisin ja Batmanin jälkeen olikin jo nukkumaan menon aika. Tampereella niillä kuulemma oli toinenkin kanava.

Näissä merkeissä onnea kaikille tänä keväänä valmistuville. Tehkää tämmöinen samanlainen inventaari vuonna 2060, niin näette itsekin millaista vauhtia tämä meidän maailmamme muuttuu. Saadaan samalla 100 vuotta täyteen. Vuonna 2020 painakaa tarkasti mieleenne millaista elämänmeno Suomessa on silloin. Me 1960 -luvun skidit kun olemme sitä mieltä, että Suomessa eleltiin vuonna 1920 melkoisen alkeellisissa oloissa.

Jokohan Eesti olisi jääkiekon maailmanmestari vuoteen 2060 mennessä? Suomessa ei oikein osattu haaveilla edes mitalisijoista ennen legendaarista Prahan kevättä ja Markus Kettereriä 1992. Sitten Suomi yht’äkkiä olikin jääkiekon huippumaa, jossa MM-kisojen neljättä sijaa pidetään suurin piirtein luonnonmullistuksena. Ennen sitä oltiin tyytyväisiä, jos Suomi Neuvostoliiton, Tshekkoslovakian ja Ruotsin jälkeen edes pääsi neljänneksi. Ja auta Armias, jos Kanada tai USA edes oli mukana kisoissa… Silloinkin muuten kuului ihan säännönmukaisesti kuvioon ottaa vuosittain kuokkaan joltain Puolalta tai Itä-Saksalta. Se siitä mihinkään ole muuttunut.

Globen 1995 ei ikinä unohdu! Kiitos Curre, Ara, Tupu, Hupu, Lupu jne. (Kuva: Aftonbladet)

Globen 1995 ei ikinä unohdu! Kiitos Curre, Ara, Tupu, Hupu, Lupu jne.
(Kuva: Aftonbladet)

Tuo kuva on vuodelta 2011, mutta Ruotsin peittoaminen on aina yhtä kivaa, oli vuosi mikä hyvänsä.

Share →
%d bloggers like this: