Thaimaassa, maassa jonka maaseudulla jokainen päivä ainakin kirjailija Raimo Tuoriniemen mukaan päättyy aina riisipalaveriin, on yksi asia tärkeämpi kuin mikään muu. Se on riisin hinta.

Tällä hetkellä erityisesti thaimaalaisen jasmiiniriisin hinta on korkeimmalla tasollaan viiteen vuoteen. Tänä päivänä jasmiiniriisin tuottaja saa tonnista riisiä jopa 17.500 bahtia, kun vastaava luku vielä vuosi sitten oli 10.500 bahtia. Silloin Thaimaansuomalainenkin kirjoitteli näistä riisiasioista vielä tähän sävyyn:

Thaimaan riisinviljelijät voivat kohta panna pensselit santaan.

Thaimaan riisinviljelijät voivat kohta panna pensselit santaan.

Syynä parantuneeseen tilanteeseen on ennen kaikkea kysynnän ja tarjonnan laki. Kysynnän kasvaessa myös hinnoilla on taipumus nousta. Lisäksi pääministeri Yingluck Shinawatran aikoinaan valtion viljasiiloihin ostama riisi on saatu dumpattua maailmalle pois hintoja polkemasta. Asia, mistä ei jossain Vietnamissa tykätty alkuunkaan.

Samalla, kun riemuitaan jasmiiniriisin viljelijöiden puolesta on todettava, etteivät kohonneet maailmanmarkkinahinnat koske tavallista valkeaa riisiä eivätkä myöskään täällä niin suosittua sticky ricea, eli sitä sormin syötävää toisiin riisinjyviin takertuvaa riisiä, kertoo Bangkok Post. Tämän sanotaan johtuvan siitä, ettei tavallisempi riisi poikkea juurikaan esim. Kiinan tai Vietnamin tarjonnasta ja kun bahti vielä lisäksi on aika vahva tällä hetkellä, niin paha on tuottajien lähteä vientihintoja nostamaan.

Tagged with →  
Share →
%d bloggers like this: