Viime reissullamme Phitsanulokiin teimme huomion, jonka mukaan tämän nykyisin Thaimaana tunnetun maan pääkaupunki on uusien hallitsijasukujen myötä jatkuvasti siirtynyt kohti etelää ja meren rantaa. Niinpä Sukhothaista etelään johtavaa valtatietä voidaan kirjaimellisesti pitää Thaimaan historian valtaväylänä. Tulemme “Tämä on Thaimaa” -sarjassamme tämän kesän mittaan matkaamaan tätä tietä alas kohti Bangkokia. Matka alkaa Sukhothaista, josta kaikki muutenkin alkoi.

Nykyinen Sukhothai on tunnettu lähinnä raunioistaan, mutta aikoinaan – 1238-1419 – tämä oli Sukhothain kuningaskunnan pääkaupunki. Tai oikeastaan se silloinen Sukhothai on jotain 15 kilometriä länteen tästä nykyisestä Sukhothain kaupungista, joka häpeilemättä ratsastaa samalla nimellä ja vanhalla maineella. Turismi on kaupungille tärkeä tulonlähde ja kaupungin ulkopuolella viljellään riisiä ja vihanneksia.

Sukhothai sijaitsee aika suoraan Bangkokista pohjoiseen. Ylläoleva kartta kertoo missä siellä mitäkin on.

Sukhothai sijaitsee aika suoraan Bangkokista pohjoiseen. Ylläoleva kartta kertoo missä siellä mitäkin on.

Sukhothain kuningaskunta

Sukhothaita pidetään nykyisen Thaimaan ensimmäisenä versiona. Sanovat näiden nykyisten thaimaalaisten vahvan kansallistunteen olevan peruja Sukhothain kuningaskunnan mahdista.

Kuningaskunta sijaitsi aikoinaan nykyisen Keski- ja Pohjois-Thaimaan alueilla vuosina 1238 – 1583. Vuosiluku eroaa pääkaupungin vuosiluvuista siksi, että Sukhothaista tuli alkuun Ayutthayan vasallivaltio vuonna 1376 ja oman pääkaupunkinsa se menetti vuonna 1419. Kukoistuksensa päivinä Sukhothain kuningaskunta ulottui etelässä aina Nakhon Sri Thammaratiin, pohjoisessa Laosiin ja lännessä nykyisen Myanmarin Bagoon asti.

Sukhothaita meidän on myös kiittäminen näiden omituisten aakkosten kehittelemisestä.

Sukhothain historiallinen puisto on kertakaikkiaan must seutukunnalla vierailevalle.

Sukhothain historiallinen puisto on kertakaikkiaan must seutukunnalla vierailevalle.

Historiallinen puisto

Sukhothain historiallinen puisto on UNESCON maailmanperintökohde vuodesta 1991 lähtien. Maailmanperintökohteen alueeseen kuuluu kolme kaupunkia: aakkosjärjestyksessä Kamphaeng Phet, Si Satchanalai sekä Sukhothai. Niistä kaikista löytyy niin muistomerkkejä kuin arkkitehtuuriakin Sukhothain kuningaskunnan ajalta. Muistomerkkien tyyli on sen verran omintakeinen, että sitä kutsutaankin “Sukhothain tyyliksi”.

Puistossa on niin paljon näkemistä ja tekemistä, että sen alueella kannattaa yöpyä, mikäli tahtoo saada vierailustaan kaiken irti. Alueen hintataso on kuulemma “historiallisista syistä” hieman korkeampi kuin esimerkiksi naapurikaupunki Phitsanulokissa, mutta erittäin kohtuullinen verrattuna esimerkiksi Bangkokin tai Phuketin vastaaviin. Siellä hinnat ovat korkeampia “matkailullisista syistä”.

Mutta takaisin Sukhothaihin, jonka kerrotaan aikoinaan olleen jonkinlainen edelläkävijä insinööritaidoissa. Siellä rakennettiin kaiken maailman patoja ja kanavia maanviljelyn ja talouden tarpeisiin – juomavettä unohtamatta. Maanviljelys oli alueen pääelinkeino, mutta myös keramiikan tuotanto oli voimissaan. Kaupungin tuonaikainen kutsumanimi oli vapaasti suomennettuna “Onnen aamu”.

Kun vielä todetaan, että Sukothain provinssissa asuu tänä päivänä yli 600.000 ihmistä ja että pinta-alaa provinssilla on vain 6.596 neliökilometriä (Thaimaassa todella vähän), niin eiköhän meillä Sukhothai ole phakethissa.

The Rise Resort olkoon Thaimaansuomalaisen suosittelema vaihtoehto satunnaisen matkailijan yöpymistarpeita varten.

The Rise Resort olkoon Thaimaansuomalaisen suosittelema vaihtoehto satunnaisen matkailijan yöpymistarpeita varten.