Hat Yain kv. lentokenttä eteläisessä Thaimaassa tulee käymään läpi merkittävän ”kasvojenkohotuksen”.

Siltä varalta, ettei joku tiedä, missä on Hat Yai, niin tämä noin 160.000 asukkaan kaupunki löytyy lähes Malesian rajalta, noin 500 km Bangkokista linnuntietä suoraan etelään. Ajomatkaa tulee paljon enemmän. Hat Yain lentokenttä puolestaan toimii porttina Thaimaan eteläisiin provinsseihin ja sieltä on myös suoria lentoja Malesiaan ja Singaporeen.

Ongelmia alettiin kentällä kartoittaa vuoden 2016 matkustajatilastojen tultua julki. Niiden mukaan tämän 2.5 miljoonan matkustajan vuosimäärille suunniteltu lentokenttä oli peräti 3.9 miljoonan lentomatkustajan käytössä. Vajaa kapasiteetti toteutuneisiin matkustajammäärin nähden aiheutti lentojen myöhästymisiä, pitkiä lippu- ja matkatavaranhakujonoja ja jopa sen, ettei vilkkaimpina aikoina kaikille löytynyt edes istumapaikkaa. Kenttä tunnetaan nyttemmin myös massiivista taksi- ja muista maaliikennejonoistaan.

Nyt alkavien remonttitöiden perusajatus on se, että kenttää tulee vuoden 2019 loppuun mennessä käyttämään noin 4.5 miljoonaa matkustajaa ja yli 31.000 lentovuoroa. Tästä johtuen matkustajahalleja aletaan suurentaa niin tuleville kuin lähtevillekin matkustajille, tehdä perusteellinen remontti ainakin taksiliikenteen tarpeita silmällä pitäen ja parantaa myös kentän palvelutasoa. Esimerkiksi vessajonoja halutaan huomattavasti lyhentää. Työt olisi tarkoitus saada valmiiksi vuoden 2019 alkuun mennessä, lentokentältä tiedotetaan.

Vertailun vuoksi: Maailman vilkkain lentokenttä on kahtena vuotena peräkkäin ollut Atlantan kv. kenttä Yhdysvalloissa lähes 100 miljoonaisine matkustajineen. Bangkokin pääkenttä Suvarnabhumi on listalla 22. yli 46 miljoonalla matkustajalla vuosittain. Helsinki – Vantaata ei 30:n sakista löydy, mutta kentän matkustajamäärät liikkuvat n. 14 miljoonassa, kun lasketaan yhteen koti- ja ulkomaanmatkailijoiden määrät. Tampere – Pirkkala on Suomen toiseksi suurin alle 500.000 matkustajalla vuosittain.

Hat Yain lentokentällä on tänä päivänä vähän samanlainen väsynyt meininki kuin Don Muangillakin Bangkokissa.

Hat Yain lentokentällä on tänä päivänä vähän samanlainen väsynyt meininki kuin Don Muangillakin Bangkokissa.

Tagged with →  
Share →
%d bloggers like this: