Kiinalais-malesialaisena yhteistyönä aivan Malesian ja Singaporen rajalle nouseva Forest Cityn puutarhakaupunki aiheuttaa jopa pelkoa malesialaisissa kiinteistöalan piireissä.

Omille saarilleen rakentuva Forest City muodostaa yli 10 neliökilometrin kokoisen viherkaupunkialueen, jossa ei juuri autoja näy. Maan päällä ainakaan. Kulkeminen Forest Cityssä sijaitsevaan asuntoon liittyvälle parkkipaikalle ja sieltä pois tapahtuu maan alla. Pyrkimyksenä on luoda hiljainen, turvallinen, ilmastoltaan raikas ja rento “kaupunkiparatiisi”, josta etenkin kiinalaiset ostajat ovat erittäin innoissaan. Hintataso hipoo malesialaisittain pilviä, mutta kauppaa tehdään koko ajan. Yli 8.000 asuntoa on jo myyty.

– Minä ostin meidän perheelle asunnon täältä, koska haluan lasteni voivan hengittää puhdasta ilmaa ja saavan parhaan mahdollisen koulutuksen myötä eväitä tulevaa elämäänsä varten. Singaporen läheisyys vaikutti ostopäätökseen erittäin paljon, kertoi Channel News Asian haastattelema kiinalaismies televisiossa eilen.

Ja ainakin paperilla hanke näyttää aivan uskomattomalta. Asuntojen ympärillä avautuvat ulkotilat ovat jonkinlainen ennennäkemätön yhdistelmä puistoja, harrastuspaikkoja ja ostoskeskuksia. Orwellilaisia piirteitä hankkeeseen tuovat koko kaupungin käsittävä kameravalvonta ja niinikään 24/7 alueella partioivat turvallisuusyksiköt.

Tällaista on luvassa. Pienoismalli on nähtävissä Forest Cityn myyntitoimistossa, joka Channel News Asian mukaan on nähtävyys jo itsessään.

Tällaista on luvassa. Pienoismalli on nähtävissä Forest Cityn myyntitoimistossa, joka Channel News Asian mukaan on nähtävyys jo itsessään.

Arvostelijoita riittää

Paitsi itse projektiin, on arvostelu kohdistunut myös kiinalaisiin, jotka ostoryntäyksellään ovat nostaneet asuntojen markkinahintoja. Vancouverista Sydneyyn. On selvää, ettei tällainen 100 miljardin US dollarin kokonaisuus, josta ajan kanssa kehittyy asuinalue jopa 700.000 ihmiselle voi olla vaikuttamatta asuntojen hintatasoon niin Singaporessa, jonka ydinkeskustaan Forest Citysta tulee olemaan vain 40 minuutin automatka, kuin Malesiassakin, jossa ainakin Johorin alueella “Forest Cityn välitön läheisyys” tulee nostamaan hintoja. Näin raadollinen on kiinteistöala. Forest Cityn hinnat nousevat pilviin, koska se on lähellä Singaporea ja jahka Forest City on valmis, niin se puolestaan nostaa asuntojen hintoja lähiympäristössään.

– Nämä kiinalaiset rakennuttajat tulevat ja pistävät kertaheitolla koko asuntomarkkinat uusiksi rakentamalla tuhansia uusia asuntoja ja se pelottaa suoraan sanottuna ihan helvetisti, kertoi uutistoimisto Bloombergin omalle tv -kanavalleen haastattelema Siva Shanker. Hän on entisestä toimestaan Malesian kiinteistönvälittäjien liiton johdosta nyttemmin siirtynyt yksityiselle puolelle ja vastaa malesialaisen Axis-REIT Managers Bhd. -yhtiön sijoitustoiminnasta.

– Vain Luoja tietää, kuka nämä kaikki asunnot tulee ostamaan ja kun ja jos se ikinä valmistuu, niin keitä siellä oikeasti asuu?

Shankerin sanoja kuunnellaan ainakin Malesian puolella erittäin tarkkaan, sillä hänen asiantuntemuksensa Malesian kiinteistömarkkinoista on kiistaton eivätkä lähialueetkaan mitään vieraita ole.

Kiinalaisilla kasvun paikka ulkomailla

Kiinalaisrakentajat ovat löytäneet mm. Malesian, sillä kotimarkkinoilla kasvu on hiipumaan päin. Tämä on pakottanut kiinalaiset rakennusalan jättiläiset katselemaan ympärilleen, sillä kotimaassa ei näköpiirissä juurikaan ole enää suomalaisistakin uutiskuvista tuttujen jättimäisten kaupunginosien tai kokonaisten uusien kaupunkien kaltaisten projektien esiinmarssia takavuosien tyyliin. Suomalainen ei aina käsitä kiinalaisten mittakaavaa. Siellä on rakennusfirmoja, joille joku Helsingin kokoisen kaupungin toteuttaminen ei ole temppu eikä mikään. Siitä todisteena juuri Forest City, joka toteutetaan neljälle keinotekoiselle saarelle ja käsittää edellä mainittujen puistojen ja asuntojen lisäksi myös toimistorakennuksia, hotelleja, kv. koulun jne.

Malesialaiset ja Singaporessa toimivat rakennusfirmat ovat myös saaneet osansa kiinalaisten esiinmarssista. Alihankintatöiden lisäksi malesialaiset ovat aloittaneet omiakin rakennusprojektejaan Forest Cityn tuntumaan ja esimerkiksi vuonna 2013 aloitettu projekti nimeltään Danga Bay on jo myynyt loppuun kaikki 9.539 projektiin kuulunutta asuntoa. Toisaalta taas Singaporesta raportoidaan 58 % laskua myyntituotoista vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla.

– Kiinalaisia ostajia vetävät Forest Cityyn Malesian halvempi hintataso ja nuo kieltämättä kiinnostavat uutuusprojektit. Käyttävät häpeilemättä hyväkseen Singaporen läheisyyttä, sanoo Alice Tan, Knight Frak LLP -nimisestä rakennusalan tutkimus- ja konsultointiyhtiöstä.

Omia rantojakin Forest Cityssa tulee riittämään. Onhan kaupunki rakennettava neljälle saarelle.

Omia rantojakin Forest Cityssa tulee riittämään. Onhan kaupunki rakennettava neljälle saarelle.

Tagged with →  
Share →
%d bloggers like this: