Thaimaan vallasta syösty pääministeri Yingluck Shinawatra on oikeudenkäyntinsä kestäessä tullut vahvasti julkisuuteen.

Yingluck on protestoinut voimakkaasti omaisuutensa takavarikointia vastaan paitsi Thaimaan mediassa, niin myös esimerkiksi Twitterissä. Hänen mukaansa Thaimaan sotilashallitus on lainvastaisesti takavarikoinut varoja hänen pankkitileiltään. Huvittavia piirteitä tapaus saa Thai PBS -nettisivuston mukaan siitä, että Yingluckin mielestä hänen omaisuuttaan on jo takavarikoitu, kun taas nykyisen pääministerin, kenraali Prayut Chan-o-chan mielestä sitä vasta valmistellaan toteutettavaksi riippuen ex -pääministerin oikeudenkäynnin tuloksesta. Tuomio Shinawatran virkarikosoikeudenkäynnissä on tarkoitus lukea 25.8.

Vastauksessaan Shinawatran julkituloon kenraali Chan-o-cha kehotti Shinawatraa “olemaan esittelemättä vääriä tietoja julkisuudessa tarkoituksena istuttaa ihmisten mieliin ajatusta siitä, että nykyhallinto kohtelisi entistä pääministeriä epäreilusti lain edessä”. Samassa yhteydessä Chan-o-cha tosin myönsi Yingluckin tileiltä nostetun “joitain satoja tuhansia bahteja”, mutta hän korosti kaiken tapahtuneen ao. viranomaisten toimivallan puitteissa.

Taustalla suuret tunteet

Thaimaalaiset itse sanovat Yingluckin oikeudenkäynnin ja etenkin sen tuloksena toteutuvan tuomion saattavan aiheuttaa vakavia levottomuuksia maassa. Asia on tiedossa myös valtion ylimmässä johdossa, sillä kun Yingluck kuun vaihteessa antoi omaa lausuntoaan virkatoimistaan oikeudelle, oli oikeustalolla ja sen ympäristössä valmiudessa joidenkin tietojen mukaan jopa 300 poliisia.

– Ei pidä unohtaa, että Yingluck ja etenkin hänen vanhempi veljensä, niin ikään entinen pääministeri, Thaksin Shinawatra olivat kansan silmissä nimenomaan köyhän kansan asialla ja Bangkokin valtaeliittiä vastaan, sanoo thaimaalainen Isaanista kotoisin oleva Ketsuda Khumchana. Sekä hän että hänen siskonsa ovat yhtä mieltä siitä, että mellakoiden vaara on todellinen, mikäli Yingluck tuomitaan vankeuteen virkarikoksista.

– Yingluck järjesti kansalaisille uudet autot, halpakorkoiset valtion takaamat lainat ja sai paljon muutakin hyvää aikaan köyhällä maaseudulla. Mikä siinä on niin hirveän väärin ja tuomittavaa, siskokset kyselevät.

Tämä kaksikko on käynnistänyt julkisen keskustelun hyvissä ajoin ennen oikeuden päätöstä.

Tämä kaksikko on käynnistänyt julkisen keskustelun hyvissä ajoin ennen oikeuden päätöstä.

Thaksin tarkkailuasemissa

Maanpaossa elelevä Yingluckin veli Thaksin seuraa tilannetta aitiopaikalta, onhan hänen oma sisarensa tapahtumien keskipisteessä. Thaksinilla on edelleen takanaan vankka kansansuosio vähän samaan tyyliin kuin niillä suomalaisilla, joiden mielestä Kekkosen aikana oli kaikki paljon paremmin. Siskonsa tavoin myös Thaksinin pääministeriys katkesi aikoinaan sotilasmahdin edessä ja vaikka häntä odottavatkin Thaimaassa monet syytteet, on hän koko ajan tarkkaillut mahdollisuuksia vielä joskus palata kotimaahansa edes osittaisen syytesuojan turvin.

Yingluckin mahdollinen vankeustuomio ja sitä seuraavat levottomuudet saattaisivat tällaisen oven avata, mikäli kenraalit katsovat sen yhteiskuntarauhan kannalta välttämättömäksi. Aika antaa vastauksen tähänkin kysymykseen, mutta Khumchanan sisarukset pitävät ajatusta aika mahdottomana.

– Saahan se (Thaksin Shinawatra) suuria haaveilla, mutta tuskin se kotimaahan enää palaa muuten kuin korkeintaan kuolemaan, on siskosten yksimielinen tuomio.

Share →
%d bloggers like this: