Ensimmäisellä Aasian -matkallani 1980 -luvulla hämmästelin Malesian Kuala Lumpurissa kuinka vilkas ydinkeskustan katu suljettiin illaksi autoliikenteeltä ja muutettiin värikkääksi myyntipöytien täyttämäksi kävelykaduksi.

Katukaupustelu kuuluu myös Thaimaan kulttuuriin. Sotilashallinto on kuitenkin päättänyt poistaa tämän vuosisataisen perinteen. Toiminnan kieltämisellä pyritään vähentämään korruptiota ja saattamaan myös katukauppiaat verotuksen piiriin. Samalla turisteilta kuitenkin tapetaan yksi elämys, jonka vuoksi Thaimaahan tullaan. Kielto osuu omaan nilkkaan.

Suomalainen perinne on talkoot. Ennen muinoin koko kylä puuhasi puinnit ja puntaroinnit yhdessä. Nyt talkoot ovat siirtyneet myös kaupunkeihin. Taloyhtiöt järjestävät pihatalkoita, kesäjuhlia jne. Yhdessä tekemisen riemua omaksi iloksi ja yhteiseksi hyväksi. Talkoot ovat myös sosiaalinen tapahtuma, jossa tulee tutuksi naapureiden ja muiden talkoolaisten kanssa.

Verottaja on antanut ohjeen, jonka mukaan vapaaehtoistoiminnassa ja talkoissa maksuton ruokailu vaaditaan verolle. Normaalin lounaan tai illallisen korvaava ruoka on veronalainen ateriaetu, jos se saadaan vastikkeeksi tehdystä työstä. Koska ateriasta ei voi tehdä ennakonpidätystä, tulee henkilön itse ilmoittaa verottajalle saamastaan etuudesta. Yleishyödyllisen tai julkisyhteisön tarjoamaa kahvia, pullaa tai virvoitusjuomaa ei kuitenkaan veroteta.

Palvelutaloissa on ollut tapana tarjota ruokailusta yli jääneet ruuat vanhuksia ulkoiluttaville vapaaehtoisille. Nekin ovat nyt veronalaista tuloa. Taitavat mummot istua kesänkin sisällä.

Voi kanan villat!

Lyly Rajala
Ex -kansanedustaja
Thaimaan vakituinen vierailija
Oulu

Tagged with →  
Share →
%d bloggers like this: