BTS Skytrain ilmoitti nostavansa matkalippujen hintoja 1.10.2017 alkaen.

Tavallisella turistilla ei kuitenkaan ole syytä isompaan huoleen, sillä lippujen hinnat kohoavat nykyisistä 15 – 42 bahtista Sukhumvit -linjalla (Mo Chit – On Nut) sekä Silom -linjalla (National Stadium – Bang Wa) hintahaitariin 16 – 44 bahtia.

Kaikkein kipeimmin korotus koskee niitä, jotka käyttävät Sky Trainia päivittäin edestakaiseen työmatkaliikenteeseen. Heille tuo pieneltä tuntuva korotus merkitsee keskimäärin 90 bahtia kuukaudessa ja 1.080 bahtia vuodessa. Mitäs tuo nyt sitten on, voi länsimaalainen kysyä, mutta verrataanpa korotusta vaikka Thaimaan lailliseen minimipalkkaan, joka on 300 bahtia päivässä. Mikäli tuolla palkalla työskentelevän pitää työmatkallaan turvautua Sky Trainiin, joka toki on koko Bangkokin tehokkain julkinen kuljetusväline, niin pelkkä korotus merkitsee ihan tuntuvaa lisälovea palkkapussiin.

Hinnankorotusten arvostelijat muistuttavatkin mielellään Sky Trainin olevan nykyiselläänkin erittäin kannattava yritys. Vuoden 2016 toinen neljännes tuotti voittoa yli 50 miljoonaa USA:n dollaria ja koko Sky Trainin omistavan BTS -groupin perustajan ja hallituksen puheenjohtaja Keeree Kanjanapasin olevan jo ennestään sangen äveriäs mies. Forbes Asia -lehti arvioi joulukuussa 2016 hänen omaisuutensa arvoksi jopa 1,5 000.000.000 USA:n dollaria, joka kaikki on tullut BTS:n tuotoista. Aika monta tuhatta vuotta saa minimipalkkalainen vääntää päästäkseen samaan edes ilman normaaleja asumiseen ja elämiseen liittyviä kuluja. Työmatkakuluista nyt puhumattakaan.

Lisäksi BTS:n oheispalveluita pidetään yleisesti aika onnettomina. Asemille katutasosta vievät hissit ovat useimmiten epäkunnossa, liikuntarajoitteisten palvelut lähinnä olemattomia, lippuautomaatteihin ei voi syöttää seteleitä, vaan ne pitää ensin käydä erillisessä vaihtopisteessä vaihtamassa kolikoiksi jne.

Yllämainitut seikat eivät millään lailla puolla hyvin menestyvän yhtiön “hinnankorotuspaineita” etenkin, kun matkalipputulot ovat vain osa BTS:n tulovirrasta.

Noiden sivuikkunoista ulospäin näkyvien mainosten lisäksi junissa on mainosmonitoreja ja kiinteitä mainoksia vaunujen sisällä. Huomaa asemien mainokset.

Noiden sivuikkunoista ulospäin näkyvien mainosten lisäksi junissa on mainosmonitoreja ja kiinteitä mainoksia vaunujen sisällä. Huomaa asemien mainokset.

BTS:n muita tulolähteitä

Vuonna 2014 solmittu yhteistyösopimus rakennusyhtiö Sansirin kanssa takaa BTS:lle 50 % osuuden Sansirin Sky Train -asemien läheisyyteen rakentamien kerrostaloasuntojen myyntituotoista. Vuoteen 2020 mennessä on asemien läheisyydessä määrä olla kaikkiaan 25 kerrostaloa, joten firmoilla varmasti riittää jaettavaa, kun Bangkokin halutuimmat kerrostaloasunnot sijaitsevat juuri Sky Train -asemien läheisyydessä, Lumpini Parkin välittömässä läheisyydessä tai joen varrella.

Lisäksi BTS saa aika mukavasti mainostuloja. Kun katsoo mainoksiin peitettyjä junia ja Sky Train -asemia, niin voi helposti päätellä millaista rahavirtaa mainostulot BTS:lle edustavat. Tarkkoja lukuja Thaimaansuomalaisella on sen verran, että kun joukkorahoitusyhtiö Asiola kerran halusi ostaa kaiken mainostilan yhdestä junasta noin kuukauden ajaksi, niin siitä joutui pulittamaan 2,6 miljoonaa bahtia (n. 65.000 €). Tällä hetkellä BTS:llä on liikenteessä 35 junaa ja mikäli yksi juna tuottaa 2,6 mijoonaa bahtia kuukaudessa, niin vuoden aikana koko kalusto tuo BTS:lle mainostuloina yli miljardi bahtia (n. 27 milj. €). Ja tässä oli pelkät junat. Ei asemia.

Asemat puolestaan tuottavat mainostulojen lisäksi myös vuokratuottoja erilaisten liike- ja näyttelytilojen vuokrien muodossa. Jopa myynti- tai pankkiautomaatin sijoittaminen BTS:n asemalle on maksullinen toimenpide. BTS ei sitä minään yleisönpalveluna pidä. Se perustelee asiaa sillä, että asemien alla olevissa katumyyntikioskeissa kyllä myydään aivan riittävästi ruokaa ja juotavaa nälkäisille ja janoisille eikä pankkiautomaateistakaan Bangkokissa varsinaista pulaa ole.

Kaikkein paras ja varmin tulolähde BTS:lle on kuitenkin Bangkokin ikioma tie- ja katuverkosto, joka on liikennetietoja laskeskelevan ja ylläpitämän INRIXin mukaan maailman 12. huonoin. Siitäkin huolimatta BTS toimii yllättävän tehottomasti. Se kuljettaa päivittäin ainoastaan 700.000 matkustajaa, kun esimerkiksi Bangkokin kanssa samaa kokoluokkaa olevan Lontoon metron päivätahti on viisi miljoonaa matkustajaa.

BTS

Tagged with →  
Share →
%d bloggers like this: