Pääministeri Prayut Chan-o-cha on luvannut bangkokilaisille hallituksensa ryhtyvän välittömiin toimiin Bangkokin ilmanlaadun parantamiseksi. Ensimmäisenä askeleena hallitus aikoo tehdä sadetta.

Bangkokin terveydelle vaarallisiksi heikentyneet ilmanlaatua kuvaavat tunnusluvut pakottivat ensin lapset pysyttelemään sisätiloissa ja aivan viimeiseksi pääministerin ryhtymään sateentekijäksi. Sadetta on tarkoitus tehdä kylvämällä kaupungin yllä leijuviin paksuihin pilvimuodostelmiin kemikaaleja, joiden avulla saatava sade vähentäisi ainakin pölyn määrää hengitysilmassa ja raikastaisi sitä muutenkin.

Bangkokilaiset ovat helmikuun alusta asti kärsineet huonosta hengitysilmasta, jonka pölyhiukkastiheydeksi on mitattu jopa 94 mikrogrammaa kuutiota kohden, kun turvallisena pidetty raja kulkee tasan 50 mikrogrammassa. Varhain keskiviikkoaamuna 14.2. saasteiden määrä hengitysilmassa oli vaarallisen korkealla lähes kaikkialla kaupungissa.

– Kaikkein viimeiseksi tässä tarvitaan mitään yleistä paniikkia, sanoi pääministeri väittäen samalla ongelman koskevan muitakin maita kuin ainoastaan Thaimaata.

Lausunnollaan pääministeri unohti sujuvasti sen tosiasian, että ilmanlaatu on ongelmana ainoastaan Bangkokissa, ei sen ulkopuolella.

Sateentekijät aloittivat projektia koskevat tutkimuksensa aiemmin tällä viikolla ja ovat päätyneet kylvämään kemikaalejaan Bangkokin koillispuolella sijaitsevan Nakhon Nayokin Ongkharakin alueelle, josta tuulet veisivät sateet Bangkokin ylle.

Kaupungin terveysviranomaiset korostavat, ettei sade mitään ongelmia kokonaan ratkaise, vaan on lähinnä ensiapua pysyvämmin vaikuttavia toimia odotellessa. Koska teollisuuslaitoksia ei voi sulkea, ehdottavat viranomaiset hengityssuojaimien käyttöä ulkonaliikkujille sekä joukkoliikenteen suosimista yksityisautoilun sijaan. Bangkokin ilmanlaadun ongelmista kertonee eniten se, että viranomaiset kehottavat kaupungin asukkaita olemaan harrastamatta liikuntaa tai mitään muutakaan fyysistä harjoittelua ulkoilmassa.

Ensimmäinen sateentekoyritys epäonnistui, kun kylmät ilmamassat ehkäisivät pilvien muodostumisen ja itse asiassa ainoastaan pahensivat Bangkokin ilmanlaatua todettiin tänään torstaina 15.2. Uusi yritys on luvassa, kun olosuhteet ovat otollisemmat.

Pääministeri Prayut Chan-o-cha. Sateentekijä?

Pääministeri Prayut Chan-o-cha. Sateentekijä?

Share →
%d bloggers like this: