Onko kukaan ikinä miettinyt, mistä Thaimaassa niin yleiset 7/11 -myymälät ovat saaneet nimensä?

Kaikki nimethän tulevat aina jostain. Se, minkä me suomalaiset tänä päivänä tunnemme kaikkialle levittäytyneenä R-kioskina on itse asiassa lyhenne vuonna 1910 perustetusta Rautatiekirjakaupasta. Kuka muuten tiesi tämän “kansallisaarteemme” olevan norjalaisomistuksessa?

Ärrän perustivat aikoinaan kustannusosakeyhtiö Otava yhdessä Uuden Suomettaren, Hufvudstadsbladetin ja muutaman muun yhtiön kanssa. Firman alkuperäinen tarkoitus oli myydä sanomalehtiä sekä kirjoja rautatieasemilla kautta maan. Homma on sittemmin vähän lähtenyt lapasesta.

Kansallinen aarteemme. Iso osa 100 -vuotisen Suomen historiaa on hieman muuttanut muotoaan matkan varrella.

Kansallinen aarteemme. Iso osa 100 -vuotisen Suomen historiaa on hieman muuttanut muotoaan matkan varrella.

Mutta aasiaan:

7/11

7/11:kin on siinä mielessä lähtenyt lapasesta, että liikkeet ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa, vaikka koko ketjun nimi alunperin tuli siitä, että myymälät ovat avoinna tuohon aikaan vallankumouksellisesti aamuseitsemästä iltyhteentoista. Tasan kahden työvuoron ajan. Ketju tunnettiin aiemmin Tote’m -nimellä, mutta ristittiin uudestaan vuonna 1946 uuden liikeideansa mukaiseksi. Seiskat ovat Rautatiekirjakauppaan verrattuna suhteellisen tuore yritys. Perustettu vasta vuonna 1927.

Ketjun englanninkielinen nimi tulee siitä, että se on saanut alkunsa taalainmaalta eli Yhdysvalloista, vaikka japanilais-amerikkalaisessa omistuksessa onkin. 1970 -luvun loppupuolella denveriläisen huonekaluliikkeen jakeluautoa ajanut silloin vielä nuori mies muistaa edelleen ne liikkeiden ovissa olleet kyltit, joissa mahdollisten wannabe -ryöstäjien lannistamiseksi todettiin puodissa olevan käteistä pimeän tulon jälkeen alle 50 dollaria. Muuten ne myymälät silloin 1970 -luvun Amerikassa olivat aivan samannäköisiä kuin täällä 2010 -luvun Thaimaassa. Jälleen yksi konkreettinen todiste siitä, että Thaimaa on noin 40 vuotta länsimaita jäljessä. Katsokaa vaikka niiden sähköjohtoja. Siinä teille toinen todiste.

Mutta jos vielä hetkeksi palataan siihen 7/11 -tarinaan, niin koittakaapas googlata se. Vastaan tulee kaiken maailman terrori-iskujen päivämääriä ja muuta sälää, mutta varsinaista tietoa ko. myymäläketjusta on aika vaikea löytää.

Tagged with →  
Share →
%d bloggers like this: